Mainos

Kiinan pääministeri: Tilanne järistysalueella luultua pahempi

Kiinan pääministeri Wen Jiabao arvioi tilanteen Keski-Kiinan maanjäristysalueella olevan arvioitua vakavampi.

- Tilanne on pahempi kuin aiemmin arvioimme, ja tarvitsemme lisää ihmisiä tänne auttamaan, Wen sanoi saavuttuaan hätäapukeskukseen Dujiengyanissa, noin sadan kilometrin päässä järistyksen keskuksesta.

Kiinan valtiolliset viestimet kertovat, että hallitus oli myöntänyt 200 miljoonaa yuania - eli vajaat 19 miljoonaa euroa - hätäavun toimittamiseen Sichuanin maakunnan tuhoalueille.

Uhreja yli 8500 yksin Sichuanin alueella

Tuhansia ihmisiä on saanut surmansa Kiinassa tapahtuneessa tuhoisassa maanjäristyksessä. Uutistoimisto Xinhuan mukaan pelkästään Sichuanin maakunnassa kuolleita on yli 8500.

Järistys romahdutti koteja, kouluja, tehtaita ja ainakin yhden sairaalan, ja oli tuhoisin Kiinassa kolmeen vuosikymmeneen. Uhrien määrän uskotaan edelleen kasvavan, kun viranomaiset ja pelastusryhmät pyrkivät saamaan yhteyden moniin vielä tavoittamattomiin alueisiin. Puhelinlinjat ovat alueella poikki järistyksen jäljiltä.

Sichuanin lisäksi voimakkuudeltaan 7,8 Richterin asteikolla ollut järistys aiheutti tuhoja myös lähialueilla Chongqingissä, Yunnanissa, Gansussa ja Shaanxissa.

Järistys iski alkuiltapäivästä paikallista aikaa, jolloin oppilaat olivat kouluissaan ja työläiset työpaikoillaan. Virallisten tiedotusvälineiden mukaan ainakin kahdeksan koulua on sortunut.

Satojatuhansia jälkijäristyksiä pelkääviä ihmisiä odottaa yö ulkona kylmässä ja sateessa.

Satoja loukussa raunioissa

Dujiangyanissa noin 900 teini-ikäistä opiskelijaa hautautui kolmikerroksisen oppilaitoksen raunioihin. Kymmeniä kyettiin kuitenkin heti auttamaan raunioista ulos, ja vain neljän tiedetään varmuudella saaneen surmansa.

Kaupungissa sortui myös sairaala, mutta uhreista ei ole tietoa. Satojen ihmisten kerrotaan myös jääneen useiden tehtaiden raunioihin. Sortuneiden joukossa oli kemiantehtaita.

Järistyksen keskus oli lähellä Wenchuanin piirikuntaa. Runsaan 100 000 asukkaan Wenchuanista on saatu erittäin huonosti tietoa. Läheisessä Beichuanin piirikunnassa kerrotaan olevan jopa 5000 kuolonuhria. Neljä viidestä piirikunnan rakennuksesta on sortunut.

Järistys on tuhoisin Kiinassa sen jälkeen kun Tangshanissa vuonna 1976 tapahtunut järistys tappoi yli 250 000 ihmistä.

Valtaosa suomalaisista tavoitettu

Suomen Pekingin-lähetystön tietojen mukaan valtaosa järistysalueella olevista suomalaisista on tavoitettu ja he ovat kunnossa.

Suomalaisia tiedetään tällä hetkellä olevan Sichuanissa vain pääkaupungissa Chengdussa. Kaupungin 41 suomalaisesta lähetystö on tavoittanut 35. Viisihenkinen perhe on lisäksi ilmoittautunut Chongqingistä, missä järistys myös vaati uhreja. Muutaman suomalaisen tiedetään olevan Yunnanissa ja Gansussa.

Järistys ei aiheuttanut henkilövahinkoja Chengdussa toimiville suomalaisyrityksille TietoEnatorille ja Nokia Siemensille.

Maanjäristys vavisutti rakennuksia myös pääkaupungissa Pekingissä, Hongkongissa ja Thaimaan pääkaupungissa Bangkokissa. Pekingissä se sai myös Suomen lähetystön väen lähtemään rakennuksesta ulos.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.