Kiinalaistutkijat selvittivät hiirien avulla colajuomien vaikutuksia kiveksiin ja testosteroniin – yllättävät havainnot

Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria 3:26
KATSO MYÖS: Ole tarkkana! Näin paljon välipalat sisältävät piilosokeria

Kiinalaisyliopiston tekemässä hiirikokeessa saatiin viitteitä siitä, että colajuomat saisivat uroshiirten kivekset kasvamaan ja testosteronitasot nousemaan. Havaintoihin on kuitenkin syytä suhtautua varauksella.

Kiinalaistutkimus yritti hiirikokeen avulla selvittää, millaiset vaikutukset hiilihapollisia virvoitusjuomilla on miesten hedelmällisyyteen ja sukuelimiin. Tämän tutkimuksen mukaan Coca-Colan ja Pepsin lipittäminen voi johtaa miehillä suurempiin kiveksiin ja korkeampiin testosteronitasoihin. Acta Endocrinol -lehdessä julkaistuista tuloksista kertovat muun muassa Daily Mail, News.com.au ja New York Post.

Näin tutkimus tehtiin

Tutkimus tarkasteli viittä hiiriryhmää:  Ensimmäisen 30 uroshiiren ryhmän häkin vesipullo täytettiin niin, että siinä oli puolet Pepsiä ja puolet vettä. Toinen hiiriryhmä sai pelkkää Pepsiä. Samoin tehtiin kahdelle muulle hiiriryhmälle Coca-Colan kanssa. Viidennen ryhmän hiiret toimivat kontrolliryhmänä ja ne saivat juotavakseen pelkkää hanavettä.

Hiirille annettiin näitä juoma-annoksia yli 15 päivän ajan. Hiiret saivat lipittää juotaviaan niin paljon kuin lystäsivät.

Jyrsijöillä tehtyihin testeihin kuului niiden kivesten punnitseminen ja verikokeita. Hiiriä testattiin kokeen ensimmäisenä päivänä ja sen jälkeen viidentenä, seitsemäntenä, kymmenentenä ja viidentenätoista päivänä.

Havainnot

Tutkijat havaitsivat, että 15. päivänä pelkkää Coca-Colaa tai Pepsiä lipittäneiden hiirten kivekset olivat suuremmat kuin muiden testiryhmien siimahännillä. Lisäksi niiden testosteronitasojen havaittiin kohonneen.

Tutkijoiden johtopäätös on, että Coca-Colan ja Pepsi-Colan juominen voisi edistää kivesten kehittymistä ja lisätä testosteronin eritystä.

Havainnot poikkeavat yleislinjasta

Tämän tutkimuksen perusteella kenenkään ei kannata lähteä juomaan colajuomia. Havaintoihin liittyy monenlaisia kysymysmerkkejä ja ne ovat mediatietojen mukaan ristiriidassa aiempien havaintojen kanssa. 

Esimerkiksi hiilihapollisten juomien pitkän aikavälin vaikutukset kivesmassaan ja testosteronin tuotantoon ovat epäselviä. Tutkijat kertovat lisäksi, että tutkimuksessa käytetyt hiiret eivät parittele, joten tämä puoli on epäselvä.

Lisäksi sokerisiin virvoitusjuomiin on yhdistetty erilaisia terveyshaittoja. Niiden on esimerkiksi todettu lisäävän sekä sydän- ja verisuonitautien että diabeteksen riskiä

Katso myös: Onko sokeri vaarallista?

Onko sokeri vaarallista, Hanna Partanen? 1:44
Laillistettu ravitsemusterapeutti Hanna Partanen vastaa. Haastattelu vuodelta 2019.

Lue myös:

    Uusimmat