Mainos

Kiina laukaisi kuuluotaimen avaruuteen

Luotaimen on tarkoitus vuoden kestävän lentonsa aikana kuvata ja tutkia Kuun pintaa.

Kiina on laukaissut ensimmäisen Kuuta kiertävän luotaimensa avaruuteen Sichuanin avaruuskeskuksesta maan lounaisosasta. Chang'e I -luotain on saavuttaa suunnitelmien mukaan Kuuta kiertävän radan marraskuun 5. päivä.

Luotaimen on tarkoitus vuoden kestävän lentonsa aikana kuvata ja tutkia Kuun pintaa. Chang'e I tekee pohjatyötä Kiinan seuraavia Kuu-projekteja varten, sillä maa suunnittelee miehittämättömän aluksen lähettämistä Kuun pinnalle vuonna 2012 ja taikonauttia vuoden 2020 tienoilla.

Chang'e I on saanut nimensä myyttiseltä kiinalaisjumalattarelta, joka tarinan mukaan karkotettiin Maasta. Jumalatar varasti ikuisen elämän eliksiirin ja lensi Kuuhun.

Luotainohjelma on maksanut Kiinalle tähän mennessä 1,4 miljardia juania eli noin 130 miljoonaa euroa. Projektin parissa on työskennellyt 10 000 ihmistä. Chang'e I:n palvelee tieteen lisäksi myös musiikin ystäviä, sillä luotain lähettää Maahan 32 Kiinan hallituksen ja kansalaisten valitsemaa kappaletta, joiden joukossa on muun muassa maan kansallislaulu.

Kiinan mukaan sen luotainohjelma on rauhanomainen. Ohjelman pääjohtajan Luan Enjien mukaan Kiina ei kilpaile pääsystä Kuuhun minkään muun maan kanssa.

Kiina lähetti ihmisen avaruuteen ensimmäisen kerran vuonna 2003. Aiemmin avaruudessa olivat käyneet ainoastaan Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton kansalaiset.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.