Mainos

Kiina ja Intia eivät lämpene Irak-hyökkäykselle

Kiina ja Intia vastustavat USA:n suunnitelmia iskeä Irakiin. Aiemmin vain arabimaat ovat yksimielisesti tuominneet iskut.

Kiina ja Intia vastustavat kaikkea Irakin vastaista voimankäyttöä.

Kummankaan valtion edustajat eivät kuitenkaan maininneet lausunnoissaan Yhdysvaltoja, joka on suunnitellut iskuja Irakiin. Aasian maiden enemmistö on aiemmin tukenut Yhdysvaltain terrorismin vastaista sotaa.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat korostaneet, että mitään päätöstä iskuista ei ole tehty, mutta presidentti George W. Bush on ilmoittanut haluavansa syrjäyttää Saddam Husseinin hallinnon. Lisäksi Bush on syyttänyt Irakia mm. joukkotuhoaseiden valmistamisesta.

-Voimankäyttö tai sillä uhkaaminen ei auta Irakin-ongelman ratkaisussa ja lisää alueellista epävakautta ja jännitystä, Kiinan ulkoministeri Tang Jiaxuan sanoi tavatessaan Irakin ulkoministerin Naji Sabrin Pekingissä, Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua kertoi. Tangin mukaan Irakin itsemääräämisoikeutta ja alueellista yhtenäisyyttä olisi myös kunnioitettava ja ongelmat ratkaistava YK:n kautta.

-Olemme selkeästi sitä mieltä, että minkäänlaisiin aseellisiin toimiin mitään maata vastaan ei tulisi ryhtyä, eikä varsinkaan hallituksen vaihtamiseksi, Intian ulkoministeri Yashwant Sinha puolestaan sanoi toimittajille.

Irakin viranomaiset ova olleet yhä uhmakkaita mahdollisten sotatoimien edessä. Irakin ulkoministeri Naji Sabrin mukaan hyökkäys päättyisi Yhdysvaltain tappioon. Hän myös toivoi kaikkien muslimimaiden tukea iskujen vastustamisessa. Varapresidentti Taha Yassin Ramadan puolestaan sanoi, että Irak on kuitenkin edelleen valmis neuvottelemaan.

(MTV3-STT-Reuters-AFP-DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.