Kihelmöikö jälleen? Näin taltutat herpeksen nopeasti – ja pidät rakkulat loitolla

Oikeaoppinen hoito ja hygienia auttavat pääsemään herpesrakkuloista nopeammin eroon. Viruksen puhkeamista on mahdollista ehkäistä herpestä laukaisevia tekijöitä välttämällä.

Videolla ylilääkäri kertoo, miten päänsärkyä, nivelkipuja ja krapulaa voi hoitaa kotikonstein.

Enemmistö ihmisistä kantaa ikävämaineista seuralaista: herpestä. Lähikontaktissa, kuten suudellessa tai yhdynnässä, tarttuva virus uusiutuu vaihtelevien aikojen kuluttua tartunta-alueellaan.

Herpeksestä ei koskaan pääse eroon, mutta kivuliaan ja kiusallisen rakkulavaiheen parantumista voi omilla toimillaan vauhdittaa. Herpeksen puhkeamista laukaisevia tekijöitä on myös mahdollista vältellä.

Hoida kylmällä

Prevention-sivuston haastattelemat lääkärit suosittelevat herpesrakkuloiden parantamiseen kylmähoitoa. Herpesrakkuloita voi painaa 5–10 minuutin ajan kylmähauteella tai jääpalalla muutaman kerran päivässä. Tämä auttaa vähentämään kuumotusta ja tulehdusta.

Älä koske

Herpesrakkulaa ei tule koskaan tule nyppiä. Koskettelun seurauksena herpes voi levitä ympäri kehoa. Lisäksi käsissä olevat bakteerit pääsevät helposti elimistöön rikkoutuneen ihon kautta, mikä voi aiheuttaa bakteeriperäisen tulehduksen.

Käytä lääkevoiteita

Herpeksen parantumista voi nopeuttaa apteekeissa myytävillä itsehoitotuotteilla, kuten lääkevoiteilla. Niitä tulisi levittää rakkulalle viitisen kertaa päivässä heti herpeksen ensioireet – kuumotuksen ja kutinan – huomatessaan. Nopea reagointi ehkäisee herpeksen puhkeamista iholle. Voiteiden käyttöä tulee jatkaa, kunnes rakkula on täysin parantunut.

Välttele happamia ruokia

Happamat ruoat, kuten sitrushedelmät tai tomaatit, voivat ärsyttää herpesrakkuloita ja hidastaa niiden häipymistä.

Keskustele lääkärisi kanssa

Jos herpes uusiutuu useammin kuin kuusi kertaa vuodessa, voi herpeksen estolääkityksestä keskustella lääkärin vastaanotolla. On myös hyvä muistaa, että rajuoireinen herpes on syy lähteä lääkäriin viiveettä. Rajuoireiseen herpekseen kuuluu laaja ihon tai limakalvojen rakkulointi, kuume sekä huonovointisuus.

Kun herpes on järjestetty – toistaiseksi – pois päiväjärjestyksestä, ei sen toivo puhkeavan heti uudelleen. Seuraavat tavat auttavat pitämään kutiavat ja herkästi tarttuvat rakkulat loitolla.

Älä levitä herpestä

Herpes voi tarttua suutelun ja yhdynnän tapaisten lähikontaktien lisäksi juoma-astioista, ruokailuvälineistä tai meikeistä. Tartunta on epätodennäköinen, mutta mahdollinen, mikäli rakkula osuu kunnolla esineeseen, joka on sen jälkeen ihokontaktissa.

Herpesvirukset kuolevat nopeasti kehon ulkopuolella, mutta joskus varovaisuus on valttia. Välttele siis suutelun lisäksi ruokailuvälineiden ja meikkien jakamista herpeksestä kärsivän kanssa. Myös omat huulimeikit on syytä heittää pois, jos niitä on käyttänyt juuri ennen herpeksen puhkeamista.

Suojaa huulet auringolta

Auringon ultraviolettisäteily voi saada viruksen aktivoitumaan, mutta myös jo puhjenneen herpeksen pahenemaan. Huulille ja mahdollisten rakkuloiden päälle tulisikin levittää aurinkoon mentäessä aurinkorasvaa – mieluusti vähintään suojakertoimella 30.

Rasvan levittämisessä tulee muistaa varovaisuus herpeksen leviämistapa mielessä pitäen. Herpesrakkuloihin aurinkorasva kannattaa levittää erikseen esimerkiksi pumpulipuikolla.

Kerro asiasta kosmetologillesi

Jos tietää kantavansa herpesvirusta, kannattaa asiasta mainita kosmetologilla käydessään. Tietyt kosmeettiset hoitokeinot, kuten kemialliset kuorinnat, voivat nimittäin laukaista herpeksen puhkeamisen ja rajun leviämisen.

Huolehdi vastustuskyvystäsi

Herpes iskee tavallisesti vastustuskyvyn ollessa alhaalla. Rakkuloita välttelevän kannattaakin yrittää vältellä stressiä, syödä terveellisesti, nukkua riittävästi sekä varata aikaa liikunnalle.

***

17:47

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja