Kevyitä ja raikkaita kesäruokia

Kotimaisen tomaatin ja kurkun satokausi on parhaimmillaan. Koska niissä ei ole kaloreita juuri nimeksikään, voi suuriakin määriä popsia hyvällä omallatunnolla. Kurkusta ja tomaatista saa yhtä hyvin salaatteja kuin lämpimiä ruokia.

Yrtintuoksuinen kurkkusalaatti

1 kurkku
2 nippua retiisejä
1 sipuli varsineen

kastike:
1/2 dl öljyä
1/2 dl valkoviinietikkaa
1 tl sokeria
hiven suolaa
tuoretta silputtua salviaa,
timjamia ja persiljaa

Leikkaa kurkku ja retiisit suikaleiksi. Silppua sipuli varsineen. Sekoita kastikeainekset. Yhdistä ainekset salaatiksi. Tarjoa viileänä.

Kala-tomaattinyytit

noin kilon painoinen kala fileinä
6 isoa tomaattia
pala kurkkua
rasia tuoreita herkkusieniä
1 sipuli varsineen
yrttisuolaa
sitruunapippuria
tilliä
minttua

Tee jokaiselle ruokailijalle oma nyytti. Sipaise noin 20 cm pala alumiinifoliota öljyllä. Asettele päälle viipaloitua tomaattia, kurkkua ja herkkusieniä sekä hienonnettua sipulia. Aseta päälle puolikas kalafilettä. Mausta kala suolalla, pippurilla ja runsaalla yrttisilpulla. Sulje paketit nostamalla laidat ylös ja puristamalla ne yhteen. Kypsennä uunissa 200 asteen lämmössä noin puolen tunnin ajan.

Tomaattia kirgiisien tapaan

200 g savupalvia
2-3 sipulia varsineen
1 rkl öljyä
1 kg tomaatteja
suolaa
hiven sokeria

Leikkaa liha pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli. Leikkaa varret erikseen silpuksi. Kuumenna öljy pannulla ja kuumenna siinä saunapalvi ja sipulisilppu. Leikkaa tomaatit reiluiksi lohkoiksi ja lisää pannulle. Mausta suolalla ja sokerilla. Hauduta miedolla lämmöllä kunnes tomaatit hieman pehmenevät. Lisää sipulinvarsisilppu. Tarjoa keitettyjen uusien perunoiden ja nippuvihannesten kera.

Kesäinen kurkkukeitto

2 suurta kurkkua
1/2 l maustamatonta jugurttia
1/2 sitruunan mehu
ripaus suolaa
hienonnettua tuoretta minttua,
kirveliä tai tilliä

Paloittele kurkkua tehosekoittimeen. Aja hienoksi. Sekoita sose jugurttiin. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja hienonnetuilla yrteillä. Jäähdytä ja anna makujen tasaantua pari tuntia ennen tarjoilua.

Lempeä tomaattipaistos

6-8 isoa tomaattia
2 nippusipulia varsineen
2-3 valkosipulinkynttä
tilkka öljyä
rouhittua mustapippuria
2 dl kermaviiliä tai ranskankermaa
50 g sinihomejuustoa
Viipaloi tomaatit. Leikkaa sipulit ohuiksi renkaiksi. Silppua varret erikseen. Kuullota renkaat pannulla öljytilkassa. Hienonna mukaan myös valkosipulinkynnet. Sipaise uunivuoka öljyllä. Lado vuokaan tomaatit ja sipuliviipaleet. Mausta kerrokset pippurilla. Mausta kermaviili murustetulla sinihomejuustolla. Kypsennä uunissa 200 asteen lämmössä noin puolen tunnin ajan. Tarjoa leivän ja vihreän salaatin kanssa.

Mansikkatorttu

Pohja:
100 g voita tai margariinia
2 1/2 dl vehnäjauhoja
3/4 dl sokeria
1 tl leivinjauhetta
1/2 dl kevytkermaa

Täyte:
2 dl kermaa
1 prk ranskankermaa
3/4 dl fariinisokeria
1 tl vaniljasokeria

Päälle:
1 1/2 l mansikoita
2 dl vettä
1-1 1/2 dl hyytelösokeria

Sekoita pohjan kuivat aineet keskenään. Nypi joukkoon rasva, lisää kerma ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina läpimitaltaan 26 cm piirakkavuokaan, myös vuoan reunoille. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Vatkaa täytteen ranskankerma ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää vatkattu kerma ja mausta vaniljasokerilla. Levitä jäähtyneen torttupohjan päälle ensin täyte, sitten mansikat joko kokonaisina tai viipaleina. Kiehauta vesi. Ota kattila liedeltä ja lisää hyytelösokeri kuumaan veteen koko ajan sekoittaen. Kiehauta ja levitä kiille marjojen päälle. Laita jääkaappiin vetäytymään. Tarjoa aikaisintaan seuraavana päivänä.

Lue myös:

    Uusimmat