Lämpöaalto jatkuu – ihan juhannuslukemiin ei päästy

Lämpötilat ovat tänään kohonneet paikoin lounaassa ja etelässä jo lähelle kymmentä astetta.

Maan etelä- ja keskiosassa on tänään päästy laajalti yli viiteen lämpöasteeseen. Lämpimintä on ollut Uudellamaalla, Varsinais-Suomessa ja Ahvenanmaalla. Esimerkiksi Kaarinassa mitattiin tänään 9,6 astetta, Jomalassa Ahvenanmaalla 9,2 astetta, Paraisilla 8,8 astetta ja Helsingissä 8,7 astetta. Syynä lämpimiin lukemiin on Norjan vuoriston yli puhaltava föhntuuli.

– Tällaisia lukemia mitataan tähän aikaan vuodesta jossain päin Suomea suunnilleen kerran kymmenessä vuodessa, toteaa meteorologi Pauli Jokinen Ilmatieteen laitoksen ilmastopalvelusta.

Ihan viime vuoden juhannusviikonlopun maksimeihin ei näillä lukemilla etelässä ja lounaassa päästy.

– Lounaassa ja etelässä ylimmät lämpötilat olivat juhannuksena 12-13 asteessa, juhannusviikon lumikuuroissa käytiin hetkellisesti alle kymmenessä asteessa, sanoo Pauli Jokinen.

Helmikuun tilastoennätys on vuodelta 1943, jolloin Helsingissä mitattiin 11,8 astetta 28. helmikuuta.

Jatkuuko lauha sää?

Föhntuuli puhaltelee myös lähipäivinä.

– Keskiviikkonakin on monin paikoin aurinkoista ja ajankohtaan nähden lämmintä, kuitenkin näillä näkymin ylimpien lämpötilojen osalta hieman tiistaita viileämpää. Maan etelä- ja keskiosassa on 4-8 astetta. Ylimmät lämpötilat mitataan todennäköisesti vähän tätä päivää pohjoisempana Tampere–Mikkeli–Lappeenranta-suunnalla, ennustaa MTV Uutisten meteorologi Aleksi Jokela.

Lähinnä Lapissa voi tulla joitain vähäisiä sateita. Torstaina lämpötilat ovat todennäköisesti laajalti 2-5 plusasteessa.

Ruotsissa eilisen korkeimmat lämpötilat ovat olleet 10-11 asteessa, tänään 9-10 asteessa.

Keväästä ennustetaan keskimääräistä lämpimämpää, katso ennuste.

Paikkakuntakohtaiset ennusteet ja sadetutka MTV:n sääsivustolla.


Uusimmat