Keskustelu urheilun ja liikunnan 20 miljoonan leikkauksista kuumeni studiossa – ministeri Antti Kurvinen: "Antero, olen ollut avoin ja suoraviivainen"

2:17
Antero Mertarannan provosoiva esimerkki valtion liikuntaneuvostosta poiki kipakan reaktion ministeri Antti Kurviselta – "Antero, olen ollut avoin ja suoraviivainen."

Tulosruudun viikon vieraana torstai-iltana oli tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen (kesk.), jonka kanssa keskusteltiin liikunnan ja urheilun rahoituksesta. Odotettavissa on merkittäviä ja pysyviä leikkauksia rahoitukseen.

Pääkuvan video: Antero Mertarannan provosoiva esimerkki valtion liikuntaneuvostosta ja sen toimista poiki kipakan reaktion ministeri Antti Kurviselta – "Antero, olen ollut avoin ja suoraviivainen." 

Urheilua ja liikuntaa on rahoitettu Suomessa Veikkauksen tuotoilla, mutta nyt Veikkauksen rahapelien rajoittamisen myötä urheiluun ja liikuntaan käytettävä budjetti pienenee pysyvästi. Leikkauksia on luvassa noin 20 miljoonan euron edestä seuraavina vuosina.

– Rahapeliongelmiin puuttumisen hinta on, että satoja miljoonia euroja lähtee urheilusta, kulttuurista ja monesta muusta hyvästä asiasta, Kurvinen kertoo ja korostaa, että rahapeliin puuttuminen oli kuitenkin oikea päätös ja yhteiskunnan oli aika herätä ongelmaan, joka aiheutti esimerkiksi nuorille pikavippiongelmia.

Paria vuotta pidemmälle rahoitusta ei pystytä vielä ollenkaan ennustamaan. On mahdollista, että määrärahaa tulee valtion budjetista tulevaisuudessa.

Antero Mertaranta havainnollistaa liikunnasta ja urheilusta leikatulla 20 miljoonan euron osuudella saavan neljä kilometriä moottoritietä.

Arvostetaanko urheilua ja liikuntaa?

Mertaranta tuo määrärahakeskustelussa esiin, miten yhteiskunnallisista tärkeistä asioista tulisi puhua rohkeasti. Jos asioista ei puhuta, ihmiset kokevat, että se ei ole tärkeää. Tämä toteutuu juuri urheilusta ja liikunnasta puhuttaessa.

Ministeri Kurvinen myöntää, että urheilusta ja liikunnasta tulisi puhua enemmän päätöksenteossa. Määrärahojen jakaminen valtion budjetista tuo kuitenkin omat haasteensa. Asiat ovat ensin laitettava tärkeysjärjestykseen.

– Olen yrittänyt viestiä omalla toiminnallani, että urheilu on tärkeä juttu muun muassa lähtemällä Tokion olympialaisiin, vaikka se herätti kritiikkiä, Kurvinen sanoo.

Hän näkee, että korona-ajan myötä ihmiset ovat löytäneet liikunnan esimerkiksi luonnossa liikkumisena. Tämän myötä hän toivoo, että liikunnasta ja urheilusta keskusteltaisiin enemmän eduskunnassa.

Katso alhaalta koko Viikon vieras -haastattelu.

17:17
Tulosruudun viikon vieraana tiede- ja kulttuuriministeri Antti Kurvinen – aiheena muutokset liikunnan ja urheilun rahoituksessa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja