Mainos

Keskustan presidenttiehdokkaat selvillä syyskuun alkupuolella

Keskustan ehdokasasetelma presidentinvaaleissa saa selvennystä viimeistään syyskuun alkupuolella. Kokoomuksen Sauli Niinistön ja Sdp:n Paavo Lipposen ilmoittautuminen mukaan kisaan on sähköistänyt koko vaaliasetelmaa.

– Minusta nämä kilpailijat ovat nyt näyttäneet esimerkkiä. Kovin nimi mitä puolueesta löytyy, pitää saada ehdolle, sanoo keskustan puoluesihteeri Timo Laaninen.

Keskustan piirijärjestöissä tullaan kokoustamaan lähipäivien ja lähiviikkojen aikana sopivista ehdokkaista.

– Meillä aikataulu on sellainen, että syyskuun yhdeksänteen päivään mennessä ehdokkaiden pitää antaa suostumuksensa kirjallisesti esivaaliin.

Keskustalta naisehdokas?

Laanisen mukaan sekä Mari Kiviniemen että Anneli Jäätteenmäen nimet ovat olleet vahvasti esillä.

– Viime aikoina keskustelua on käyty ehkä enemmän Anneli Jäätteenmäen ympärillä. Sen olen huomannut, että Lipposen ilmoittautuminen lisäsi paineita myös Jäätteenmäen suuntaan. Aika moni on minuunkin ollut yhteydessä ja toivonut, että Jäätteenmäki lähtisi ehdokkaaksi, sanoo Laaninen.

Keskustan puoluejohto on kartoittanut ehdokastilannetta ja keskustellut ehdokkuudesta monien henkilöiden kanssa. Heidän joukossaan on myös Nokian entinen toimitusjohtaja Jorma Ollila.

Jäätteenmäen tai Ollilan kanssa käytyjä keskusteluja Laaninen ei kommentoi sen tarkemmin.

Myös Rehnin kanssa käyty keskusteluja

Talouskomissaari Olli Rehnin kohdalla esillä on ollut se seikka, voiko keskustan ehdokkaana olla henkilö, joka suhtautuu aikaisempaa kriittisemmin EU:n tukipaketteihin ja Euroopan talouskriisin hoitoon ja setvii samanaikaisesti tilannetta eräänlaisena kriisipolitiikan takuumiehenä EU:ssa.

– Jos Rehnin nykyistä tehtävää pidettäisiin esteenä ehdokkuudelle, se olisi vähän sama kuin jos palokunnan savusukeltajaa syytettäisiin tulipalosta. Rehn yrittää sammuttaa osana komission ponnisteluja tätä eurooppalaista tulipaloa ja tekee siinä tärkeätä työtä.

Laanisen mukaan nyt valitaan presidenttiä, joka vastaa Suomen ulko- ja turvallisuuspolitiikasta ja kykenee myös johtamaan ja osallistumaan keskusteluun Suomen asemasta maailmassa yleisemminkin. Tässä katsannossa Rehn olisi puoluesihteerin mukaan erittäin hyvä ehdokas.

Laaninen toivoo, että keskustan presidenttiehdokkaiden esivaaliin lähtisi kolme tai neljä ehdokasta.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.