Keskusta pysäytti ravintoloiden tukipaketin käsittelyn – myyntiin perustuvan osan korvausperusteita halutaan muuttaa

Ravintoloille yli 120 miljoonan tukipaketti – maksimituki ravintolayritykselle on 500 000 euroa 1:39
Ravintoloille yli 120 miljoonan tukipaketti – maksimituki ravintolayritykselle on 500 000 euroa

Hallituksen piti torstaina päättää ravintoloiden tukipaketista, mutta keskusta pysäytti asian käsittelyn. Keskusta haluaa vielä viilata ravintolatuen myyntiin perustuvan osan korvausperusteita.

MTV Uutisten keskustalähteistä saaman tiedon mukaan, tarkistusta ja muutosta halutaan erityisesti ravintoloiden liikevaihtoon perustuvan korvauksen laskutapaan. Tuen toinen osa perustuu työllistettävien työntekijöiden palkkoihin.

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) korostaa Twitterissä, että eduskunnan on vielä syytä tarkastella korvauksen ajankohtaa.

– Valtioneuvoston on syytä liittää esitykseen lausuma, että nämä asiat tulee huomioitua ja mahdollisimman moni ravintola saisi oikeudenmukaisen tue, Lintilä kirjoittaa.

Työministeri Tuula Haataisen (sd.) eilen esittelemässä mallissa korvaus maksetaan yritysten tammi-helmikuun myynnin perusteella. Ravintola-alan ensireaktioissa vertauskuukausia pidettiin huonoina, koska alkuvuosi on monille yrityksille hiljaista aikaa. Osa yrityksistä voi alkuvuodesta tai talvella olla myös kokonaan kiinni.

Matkailu- ja ravintola-ala arvosteli tuoreeltaan myös työpaikkaravintoloiden jättämistä tuen ulkopuolelle.

Parempaa ratkaisua etsitään

Ravintoloiden korona-sulkemisen takia maksettavia korvauksia on valmisteltu pitkään ja hartaasti sen jälkeen, kun eduskunnan perustuslakivaliokunta edellytti kohtuullisen korvauksen maksamista lain voimalla suljettaville yrityksille. Yritykset ovat eri kokoisia ja monella tapaa erilaisia, joten yleispätevän laskukaavan kehittely on ollut vaikeaa.

Nyt kritiikkiä herättänyt myynnin kuukausivertailu siis käydään vielä läpi ja yritetään löytää parempi ratkaisu. Asian on määrä olla esillä hallituksessa uudelleen jo huomenna. Hallituksella on yhteisymmärrys siitä, että tukipaketti halutaan eduskuntaan mahdollisimman nopeasti. Eduskunnassa se pitää käsitellä myös perustuslakivaliokunnassa, joka tukea alun perin vaati.

Täydennetty ministeri Lintilän kommentilla, korjattu otsikosta ja ingressistä liikevaihto myynniksi kello 17.40.

Lue myös:

    Uusimmat