Mainos

Keskusta nousi kannatetuimmaksi puolueeksi

Suomen Keskusta on tuoreessa MTV-tutkimuksessa ohittanut SDP:n ja noussut siten maan suurimmaksi puolueeksi. Keskustan ja sosiaalidemokraattien ero on pieni, mutta keskusta mitattiin nyt SDP:tä suuremmaksi ensimmäisen kerran sitten Ahon hallituksen alkuaikojen.

Radar haastatteli puoluekannatusarviota varten puhelimitse 1680 puoluekantansa ilmoittanutta. Haastateltavilta kysyttiin, mitä puoluetta tai ryhmittymää he äänestäisivät, jos eduskuntavaalit järjestettäisiin nyt.

Tiedot kerättiin 18.-29.4. Kyseisenä ajanjaksona poliittisista tapahtumista olivat esillä mm. Risto Kuisman loikka demareista nuorsuomalaisiin, Arja Alhon leimaveropuheet, pääministeri Lipposen tiukat Emu-linjaukset sekä keskustan puoluevaltuuskunnan kokous viime viikonloppuna Kokkolassa.

Keskustalle mitattiin nyt 24,3 prosentin kannatusarvio. Lisäystä helmikuun vastaavanlaiseen gallupiin on runsas prosenttiyksikkö. SDP on pudonnut suunnilleen saman verran kuin keskusta on noussut. Samalla sosiaalidemokraatit menettivät ykköspallin.

Kokoomuskaan ei ole kaukana, kannatusarvioksi mitattiin 22,5 prosenttia tällä kertaa. Vasemmistoliitolla ja vihreillä on molemmilla hienoista kannatuksen laskua, mutta keskinäiset erot pysyvät selvinä. Ruotsalaisen kansanpuolueen luku edustaa sen perinteistä tasoa, 5,4 prosenttia. Kristillinen liitto pysyy kolmen prosentin tasolla ja Risto Kuismalla vahvistetut nuorsuomalaiset puolessatoista prosentissa. Suomen Maaseudun Puolueen perikunnan Perussuomalaisten kannatusosuus nousi tällä kertaa melkein prosenttiin.

Virhemarginaali on suurimpien puolueiden kohdalla plus miinus kaksi prosenttiyksikköä. Pienten puolueiden osalta vastaava virhemarginaali on puoli prosenttiyksikköä.

SDP:n Laitinen uskoo kannatusnumeroiden vielä muuttuvan

Keskustan puoluesihteeri Pekka Perttulan mielestä SDP maksaa nyt hintaa epäonnistuneesta hallituspolitiikasta ja vaalilupausten pettämisestä. SDP:n puoluesihteeri Kari Laitinen puolestaan uskoo, että loppuvaalikauden aikana kannatusnumerot vielä muuttuvat.

Viime vappuna SDP:n puheenjohtajaa, pääministeri Paavo Lipposta kiusasi riita ay-liikkeen kanssa. Tänä vappuna pitäisi nyt sitten sietää sitä, että perivihollinen keskusta kiilasi suosiossa SDP:n ohi.

Lipposen omaa vastausta voidaan nopeimmillaan odottaa jo huomenna, kun hän puhuu puolueensa vappujuhlassa Kotkassa.
(MTV3/Timo Toropainen, Vesa Kallionpää)

Huom! Uusi StreamWorks ohjelma valitsee nopeuden automaattisesti internetyhteytesi mukaan.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.