Keski-Uusimaa: Karu totuus ravintoloiden jääpaloista – jopa 30 000 bakteeria!

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen tuoreet raportit paljastavat karun totuuden ravintoloiden jääpaloista. Asiasta kertoo Keski-Uusimaa -lehti.

Keski-Uudenmaan ympäristökeskuksen pistokokeissa selvisi, että jopa neljännes ravintoloiden jääpaloista on laadultaan huonoja. Ympäristökeskuksen terveystarkastajat ottivat vuonna 2012 Keski-Uudenmaan ravintoloissa, pubeissa ja laitoksissa yhteensä 42 jääpalanäytettä. Jääpalanäytteitä otettiin Järvenpäässä, Keravalla ja Tuusulassa. Näytteistä jopa 24 prosenttia oli laaduiltaan huonoja.

Keski-Uusimaa -lehden mukaan huonot näytetulokset poikivat kahdeksalle kohteelle ohjeet jääpalakoneiden puhdistuksesta. Ravintolat myös velvoitettiin korjaamaan kaikki epäkohdat, jotka aiheuttivat jääpalojen laadun heikkenimisen. Monissa paikoissa huonoja tuloksia seliteltiin jääpalojen pienellä vaihtuvuudella.

– Näytteissä olevien bakteerien määrä vaihteli neljästä bakteerista noin 30 000:een, terveysvalvonnan päällikkö Miia Suurkuukka kertoo Keski-Uusimaalle.

Likaiset jääpalakoneet syynä bakteereihin

Suurkuukan mukaan jääpalojen sisältämät bakteerit eivät välttämättä sairastuta ketään. Bakteereiden joukossa on sekä hyviä että huonoja, ja pieni märää tiettyä bakteeria voi aiheuttaa sairastumisen. Jääpaloista löytyneet bakteerit eivät olleet ympäristökeskuksen mukaan peräisin vesijohtovedestä vaan lähinnä likaisista jääpalakoneista.

– Näytteidenoton tarkoitus on tutkia ravintolan yleistä hygieniatasoa ja jääpalanäyte on siitä hyvä indikaattori.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat