Mainos

Kenraali: Ilman uudistusta olisimme potkukelkkapataljoona

Puolustusvoimat kertoi eilen lakkauttavansa säästötoimina kuusi varuskuntaa tai joukkoyksikköä. Puolustusvoimain operaatiopäällikkö kenraaliluutnantti Mika Peltosen mukaan ilman säästöjä edessä olisi ollut umpikuja.

Lakkautuslistalla ovat ensi vuoden loppuun mennessä Pohjois-Karjalan prikaati Kontiolahdella, Kotkan rannikkopataljoona ja Ilmavoimien teknillinen koulu Jämsässä.

Vuoden 2014 loppuun mennessä aiotaan puolestaan lakkauttaa Pioneerirykmentti Keuruulla, Hämeen rykmentti Lahdessa ja Lentosotakoulu Kauhavalla.

– Olisimme olleet potkukelkkapataljoona, jolla on rynnäkkökiväärit tämän vuosikymmenen loppupäässä. Oli pakko tehdä raju liike ja pienentää kokoa. Näin jäljelle jäävät joukot kyetään varustamaan sillä rahoituksella, joka meille on annettu, Peltonen sanoo MTV3 Uutisten haastattelussa.

Aamulla Huomenta Suomessa vieraillut puolustusvoimain komentaja Ari Puheloinen sanoi, että ilman leikkauksia puolustusmateriaalin hankintaan jää liian vähän rahaa, mistä puolestaan seuraa puolustuskyvyn rapautuminen.

Joukkojen tarve korvataan tulivaikutuksella ja tekniikalla

Mitä puolustusmateriaalia tulevaisuudessa sitten hankitaan? Peltonen totesi, että yleisesti joukkojen tarve on vähenemään päin, mutta sitä korvataan tulivaikutuksella ja tekniikalla. Sodan ajan reservin määrää uudistuksessa lasketaan 350 000:sta 230 000:een.

– Hyvä tilannekuva, kaikki sellaiset välineet, joilla me tiedetään mitä ympäristössä tapahtuu, ne ovat tulevaisuutta. Hyvä johtamisjärjestelmä, varmat toimivat yhteydet. Tulella pitää olla tehoa, ulottuvuutta ja tiheyttä.

Kenraali käytti materiaalipuolesta puhuttaessa vertausta keihäästä. Peltosen mukaan Suomessa on keihäs, jossa on terävä kärki ja pitkä varsi, jolla hän tarkoitti reserviä.

– Kärjessä on hyvä varustus, varsi on sitten vähän heikompaa varustusta. Kumpaakin materiaalityyppiä tarvitaan. Ei se keihäskään lennä, jos ei ole sellaista heittäjää, joka osaa heittää. Reservi on se, joka keihästä heittää ja sen on osattava hommansa.

Reservin puolella Peltosen mukaan hankinnat ovat aikalailla perusmateriaalia.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.