Mainos

Kemikaalivirasto Helsingin ydinkeskustaan

Kemikaaliviraston toiminnan pitäisi alkaa ensi vuoden huhtikuussa Annankadulla sijaitsevissa tiloissa.

Helsingissä ensi vuonna aloittava EU:n kemikaalivirasto saa tilat aivan Helsingin ydinkeskustasta. Sijainti lyötiin lukkoon tänään, kun valtion Senaatti-kiinteistöt allekirjoitti sopimuksen Varma-yhtiön Annankatu 18:ssa sijaitsevien toimitilojen vuokrauksesta.

Tilat siirtyvät Varmalta kemikaaliviraston käyttöön asteittain sitä mukaa, kun viraston toiminta laajenee. Alkuvaiheessa tilaa tarvitaan noin 80 työntekijälle, ja yhteensä Annankadun 17 500 neliön tiloihin on tulossa 400-500 EU:n kemikaalivirkamiestä.

Kemikaaliviraston toiminnan pitäisi alkaa ensi vuoden huhtikuussa. Sitä ennen EU:n uusi Reach-kemikaaliasetus pitäisi kuitenkin saada voimaan. Tämä on kauppa- ja teollisuusministeri Mauri Pekkarisen mukaan Suomen EU-puheenjohtajuuskauden päätavoitteita.

- Haluamme saada asetusta koskevat neuvottelut ministerineuvoston ja EU:n parlamentin välillä päätökseen siten, että asetus voidaan hyväksyä vuoden 2006 aikana, Pekkarinen sanoi vuokrasopimuksen allekirjoitustilaisuudessa.

Hän huomautti, että epävarmuus aikataulusta väheni ratkaisevasti jo viime vuoden puolella europarlamentin lausunnon ja ministerineuvostossa joulukuussa saavutetun poliittisen yhteisymmärryksen myötä.

Tilat vuokrattu vuoden 2009 loppuun

Senaatti-kiinteistöt vuokraa Annankadun tilat edelleen valtioneuvoston kanslialle, joka myöhemmin luovuttaa ne kemikaaliviraston käyttöön. Myös vastuu vuokranmaksusta siirtyy viraston vastuulle mahdollisimman pian Reach-sopimuksen hyväksymisen jälkeen.

Tilat on tässä vaiheessa vuokrattu vuoden 2009 loppuun. Sen jälkeen kemikaalivirasto voi itse harkita, jääkö Annankadulle vai etsiikö tiloja muualta.

Kemikaaliviraston toimitiloja on haettu viime kesästä saakka. Kiinteistömarkkinoiden tilanne oli hankkeelle sikäli suotuisa, että vapaata toimistotilaa oli mukavasti tarjolla myös Helsingin keskeisillä alueilla, Senaatti-kiinteistöjen johtaja Jorma Heinonen sanoi. Tarjouksia tuli kolmisenkymmentä.

Varmalta vapautuvat tilat olivat hyvä ratkaisu myös siksi, että tiloja voidaan joustavasti siirtää viraston käyttöön. Varman väki on siirtymässä Salmisaareen, jonne yhtiölle valmistuvat uudet tilat syksyllä 2008.

Virkamiehiä houkutellaan kulttuurilla ja kouluilla

Myös kemikaaliviraston työntekijöiden rekrytointi on jo aloitettu. EU:n komissio hakee alkuvaiheessa noin 40:tä työntekijää noin puolen vuoden perehdytysjaksoon, minkä jälkeen valitut siirtyvät viraston palvelukseen Helsinkiin.

Kemikaaliviraston perässä Helsinkiin odotetaan asettuvan myös lukuisia kemianteollisuuden edustajia. Tulijoiden viihtymiseen on tarkoitus panostaa laajasti: tarkoitus on, että viraston aloittaessa Helsingissä on muun muassa EU-väen lapsille riittävät koulunkäyntimahdollisuudet. Varsinaisen EU-koulun perustamisesta ei vielä ole päätetty, mutta eri vaihtoehtoja selvitetään opetusministeriön työryhmässä.

Helsingin kaupunginjohtaja Jussi Pajunen mainosti allekirjoitustilaisuudessa myös Helsingin kulttuuritarjontaa ja toivotti tulokkaat tervetulleiksi kolmella kielellä.

(MTV3-STT)

(Seitsemän uutiset 24.02.2006)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.