Venäjän kansalliskaarti tutkii "itsestään räjähtäviä" lennokkeja – asiantuntija: "Ansa"

Ukrainan lennokki yllättää venäläispanssarin puun alta 0:57
Ukraina on käyttänyt menestyksekkäästi drooneja koko sodan ajan. Katso videolta, kun lennokki löytää puun katveessa piileskelevän panssarivaunun.

Venäläismedia Baza kertoo pikaviestipalvelu Telegramissa, että Ukraina on alkanut hyödyntää taisteludroneja aivan uudella tavalla.

Riippumattoman venäläismedia Bazan mukaan Venäjän kansalliskaarti tutkii tällä hetkellä Voronežissa pudonnutta lennokkia, jonka kerrotaan räjähtäneen itsekseen "muutama tunti laskeutumisen jälkeen".

Median mukaan Venäjällä on todettu jo ainakin kaksi vastaavaa tapausta. 

Toinen tapahtui Kurskin alueella Lgovin kaupungissa lähellä öljyvarikkoa. Bazan mukaan "40 minuuttia löytymisen jälkeen drooni tuhoutui itsestään".

Baza julkaisi räjähtäneistä droneista kuvamateriaalia Telegramissa. Kenenkään ei ole kerrottu loukkaantuneen räjähdyksissä.

 

Asiantuntijan mukaan räjähtävät dronet voivat olla ansa

Asiasta uutisoinut verkkojulkaisu Newsweek haastatteli asian tiimoilta Iso-Britannian puolustus- ja turvallisuusalan tutkijaa.

Lennokkien asiantuntijana tunnetun Steve Wrightin mukaan Bazan julkaisemat kuvat paljastavat, että kyseiset droonit ovat huomattavasti pienempiä ja rakenteeltaan erilaisia, kuin esimerkiksi Moskovan alueelle aiemmin osuneet "Beaveriksi" kutsutut droonit.

– Pienempi koko tarkoittaa sitä, että se voidaan laukaista mistä tahansa, kuten kuorma-autosta tai pellolta. Tämä on mielenkiintoinen esimerkki siitä, kuinka Ukraina laajentaa selvästi drone-kapasiteettiaan, Wright kertoo.

Wrightin mukaan se, että räjähdys tapahtuu jopa tuntien viiveellä, voi kertoa sisäänrakennetusta ansasta. Laitteessa saattaa olla sisällä ajastin tai liikkeentunnistin.

– Ennen kuin näen toisen samanlaisen tapauksen, olettaisin, että epäonniset kansalliskaartilaiset, jotka tulivat tarkastamaan laitetta, ovat laukaisseet vahingossa siihen asennetun tunnistimen tai kytkiminen, Wright pohtii.

Lähde: Newsweek.

Lue myös:

    Uusimmat