Univaje voi hiipiä arkeen huomaamattomasti. Asiantuntijat kertovat, mistä väsymykseen tottunut ihminen tietää, että pitäisi nukkua enemmän.
Jokainen nukkuu joskus huonosti, mutta 10–20 prosenttia ihmisistä kärsii merkittävästä univajeesta.
Väitöskirjatutkija Jenni Tuomilehto Vaasan yliopistosta kertoi huhtikuussa Huomenta Suomessa, että univaje voi töissä näkyä monella eri tavalla, esimerkiksi erilaisten tunteiden kirjona. Olo voi olla kiukkuinen, ärtynyt tai ylivirittynyt. Yksi merkki univajeesta voi olla sekin, että ei oikein jakseta olla ihmisten kanssa ja vetäydytään omiin oloihin.
Työterveyslaitoksen tutkimuspäällikkö Mikael Sallinen lisää, että univaje voi näkyä esimerkiksi muistin heikkenemisenä tai siinä, että tuntuu, että on vaikea tehdä päätöksiä.
Lue myös: Uniongelmien riski kasvaa merkittävästi, jos teet näin ennen nukkumaanmenoa – eikä syypää ole yksin some
Viikonloppu kuittaa univelkaa
Sallisen mukaan univajeen korjaantumisnopeuteen vaikuttaa se, paljonko univelkaa on kertynyt.
Jos työviikolla nukkuu viitenä päivänä tunnin tai pari liian vähän omaan unentarpeeseen nähden, valtaosa palautuu viikonlopun aikana nukkumalla kahdeksan tunnin yöunet. Syvän unen määrä lisääntyy univajeen jälkeen, joten se palauttaa tehokkaammin.
– Kaikkea, minkä menettää, ei tarvitse välttämättä nukkua takaisin tunteina, koska unen rakenne muuttuu.
Lue myös: Tutkimus: Tietynlainen liikunta on unen kannalta parasta
Univajeeseen voi tottua
Univaje hiipii elämään usein salakavalasti eikä ihminen välttämättä tajua olevansa väsynyt, koska keholle tuntemuksesta voi tulla normaali olotila.
– Se on ehkä se hankala univajemuoto, Sallinen sanoo.
Tutkimuksissa on havaittu, että ihmisen toimintakyky heikkenee pitkäkestoisessa univajeessa, mutta unen puutteesta kärsivä ei koe toimintakykynsä heikentyneen.
Näin tunnistat univajeesi
Tuomilehto vinkkaa, että omaan univajeeseen voi havahtua esimerkiksi pohtimalla, jääkö töiden jälkeen energiaa muuhun.
– Sanoisin, että ihmiset kyllä suoriutuvat töissä, mutta jääkö vapaa-ajalle energiaa. Onko muussa elämässä enää energiaa?
Työstä puhuttaessa ydinkysymys on, kokeeko ihminen suoriutuvansa työstään niin hyvin kuin haluaisi.
Sallinen kertoo, että loma-aikaan voi olla hyvä hetki testata, tuleeko unta tarpeeksi.
– Jos huomaa, että kun uni pitenee, elämänlaatu paranee ja virkeys paranee. Se on merkki siitä, että työn arjessa syntyy univajetta.