Mainos

Kaupunkimehiläisten hunaja voi olla maukkaampaa

Kaupunkien sykkeessä elävien mehiläisten tuottama hunaja voi olla maukkaampaa kuin maalla elävien lajitoverien tuotokset, koska kaupunkimehiläiset keräävät mettä hyvin monenlaisten kasvien ja puiden kukista. Tähän viittaa Britannian National Trustin mehiläispesistä tehty tutkimus, josta kertoi The Daily Mail -lehti.

Worchesterin yliopiston tutkimus osoitti, että esimerkiksi limettipuiden kukissa vierailleiden kaupunkimehiläisten hunaja oli tuoksuvampaa kuin rapsipelloilla kierrelleiden maalaisserkkujensa. Tutkijat selvittivät mehiläisten keräämän siitepölyn alkuperää ja mehiläisten terveyttä kymmenestä National Trustin omistamasta mehiläispesästä.

Maalla niukasti meden lähteitä

Urbaanissa ympäristössä, kuten Kensingtonin palatsin puutarhassa, mehiläiset vierailivat muun muassa eukalyptuksen, seljan, pihlajan ja karhunvatukan kukissa. Maaseudulla Yorkshiressa ja Somersetissa siitepölyn joukosta ei löytynyt juuri mitään muuta kuin rapsista ja papuviljelmiltä peräisin olevaa siitepölyä.

National Trustin luonnonsuojeluneuvonantaja Matthew Oates totesi Daily Mailille, että rapsin ja papujen lisäksi modernilla viljelymaalla kasvaa vain vähän mehiläisille sopivia kasveja. Maitoa, naudanlihaa tai lampaanlihaa tuottavissa ympäristöissäkin mahdollisia mettä tuottavia kasveja löytyy yllättävän niukasti.

Alustavat tulokset eivät kertoneet sijainnin yhteydestä mehiläisten terveyteen. Maailmalla on pelätty, että ruuan alkutuotantoon liittyvät kasvinsuojeluaineet voivat heikentää mehiläisten vastustuskykyä ja altistaa niitä havaituille joukkokadoille.

Britanniassa on laskettu, että mehiläisten tekemän pölytyksen arvo maan taloudelle on 440 miljoonaa puntaa eli noin 525 miljoonaa euroa vuosittain. Mehiläisten määrä saarivaltiossa on kuitenkin pudonnut puoleen 1980-lukuun verrattuna.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.