Mainos

Kaupunkien terveydenhuollon kustannuksissa suuria eroja

Terveydenhuollon kustannuksissa on Kuntaliiton selvityksen mukaan suuria eroja suurtenkin kaupunkien välillä. Esimerkiksi tamperelaisten terveydenhuolto on järjestetty asukasta kohden noin 1461 markkaa halvemmalla kuin oululaisten terveydenhuolto.

Erot ovat suuria kaikilla terveydenhuollon lohkoilla, niin avohoidossa, erikoissairaanhoidossa kuin vanhusten laitoshoidossa ja kotipalveluissakin. Kunnallisessa hammashoidossa kaupunkien väliset erot ovat vähäisimmät.

Halvimmalla terveydenhuoltonsa olivat järjestäneet Tampere ja Lahti, missä ikävakioidut kokonaiskustannukset jäivät alle 6000 markan asukasta kohden.

Kalleimmiksi kaupungeiksi osoittautuivat Oulu ja Helsinki, joissa kustannukset nousivat yli 7000 markkaan. Myös Kuopiossa, Vantaalla ja Jyväskylässä kustannukset olivat keskimääräistä suurempia. Suurten kaupunkien terveydenhuollon kokonaiskustannuksista kului yli 65-vuotiaiden terveydenhuoltoon 48 prosenttia eli 5,5 miljardia markkaa. Työikäiset käyttivät rahoista lähes saman verran eli 42 prosenttia ja alle 15-vuotiaat vain kymmenen prosenttia.

Käytetty raha ei kerro palvelujen laadusta

Kuntaliiton tekemä selvitys ei kerro mitään palvelujen laadusta, vaan ainoastaan miten paljon rahaa palvelujen järjestämiseen on käytetty.

Yksityispalvelujen käyttö vaikuttaa julkisen terveydenhuollon kustannuksiin ja se vaihtelee melko lailla eri kaupungeissa, sanoo erityisasiantuntija Yrjö Lahtinen Kuntaliitosta. Kolmessa kalleimmassa kaupungissa toimii yliopistolliset sairaalat, mutta toisaalta myös kolmen halvimman kaupungin joukossa on kaksi yliopistosairaalakaupunkia.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.