Mainos

Kauppojen sunnuntaiaukiolossa kiistaa enää kellonajoista

Hallitus on valmis sallimaan kauppojen aukiolon sunnuntaisin ympäri vuoden, mutta sunnuntain aukiolon pituudesta on vielä kiistaa. Hallitus on käsitellyt aukioloaikoja tänään iltakoulussaan, ja esitykset uusista aukioloajoista ovat työministeri Tarja Cronbergin (vihr.) mukaan tulossa eduskuntaan helmikuussa ja voimaan vuonna 2010.

Cronbergin mukaan iltakoulu kävi asiassa lähetekeskustelun ja neuvotteluja jatketaan. Hän korosti, että kokonaan aukioloaikoja ei olla vapauttamassa.

Hallituspuolueista kokoomus ajaa sunnuntaiaukiolon rajaukseksi Suomen kaupan liiton ja PAM-ammattiliiton sopimaa rajausta kello 12-18 ja ainakin osa keskustaa ja vihreät lyhyempää aukioloaikaa kello 12-16. Cronberg selitti iltakoulun jälkeen, että yrittäjät ja erikoiskauppiaat kannattavat lyhyempää aukioloa, mikä kyllä lisäisi pätkätyömahdollisuuksia mutta tukisi erikoisliikkeitä. Toisaalta pidempi aukioloaika olisi helpompi työntekijöiden kannalta.

Lähikauppoja ja haja-asutusalueiden kauppoja aukiolorajoitukset eivät koskisi, vaan ne voisivat olla auki ympäri vuorokauden. Cronberg uskoo, että tämä antaa näille alle 400 neliön suuruisille kaupoille tarvittavan kilpailuedun varsinkin sunnuntai-iltaisin. Myös ABC-liikennemyymälöiden aukioloaikojen ongelma ratkeaisi tällä, sillä jos ne ovat alle 400-neliöisiä, ne voisivat huoletta olla auki öisinkin.

Pari isompaa ABC-myymälää joutuisi rakentamaan väliseiniä ahtaakseen itsensä 400 neliön rajoihin.

Haja-asutusalueilla olevien suurten "kyläkauppojen" kohtalo sen sijaan on edelleen avoinna. Nyt niillä on haja-asutusalueilla sijaitsevina vapaa aukiolo, mutta ne halutaan saada samalle viivalle muiden suurten kauppojen kanssa. Keinot ovat vielä löytämättä.

Pakkoaukiolon poistuminen ehto

Cronbergin mukaan sunnuntaiaukiolon lisäämisen ehtona on, että suurten kauppakeskusten pienliikkeiden pakkoaukiolo loppuu. Nyt kauppakeskusten vuokraehdoissa pienetkin erikoismyymälät on pakotettu pitämään ovensa auki silloin kuin suuretkin liikkeet.

- Edellytys kaikelle sopimiselle on, että pakkoaukiolo poistuu. Määrätäänkö se lailla vai onko se sopimusasia, siihen ei ole valmista ratkaisua, Cronberg sanoi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.