Mainos

Kaupan kasvu hidastui alkuvuonna

Kaupan kasvutahti hiipui alkuvuonna. Kaupan Keskusliiton selvityksen mukaan päivittäistavarakaupan, tavaratalokaupan ja erikoistavarakaupan myynti kasvoi tammi-kesäkuussa keskimäärin vain noin kahden prosentin vauhtia eli selvästi odotuksia hitaammin.

Jos autokauppaa ei lasketa mukaan, koko tukkukaupan myynti kasvoi tammi-kesäkuussa vain 1,0 prosenttia ja vähittäiskaupan myynti 3,0 prosenttia. Autokauppa mukaan lukien vastaavat luvut ovat tukkukaupassa 2,7 ja vähittäiskaupassa 4,3 prosenttia.

Tulos on kaupalle pettymys, sillä kuluttajien ostovoiman pitäisi olla selvässä kasvussa ja optimismin ennätysvahvaa. Kasvun hidastumista selitetään nyt sillä, että rahaa käytetään entistä enemmän mm. erilaisiin palveluihin, matkailuun ja matkapuhelinten puhelinlaskuihin. Lisäksi pankit ja vakuutusyhtiöt ovat tuoneet markkinoille uusia houkuttelevia tuotteita ja laman jälkeinen ostopatouma on jo ehtinyt tavallisten kulutustavaroiden osalta purkautua.

-Kilpailu kuluttajien ostovoimasta on kiristymässä, eikä sen kasvu enää näy suoraan kaupan myynnin lisäyksenä, Kaupan keskusliiton toimitusjohtaja Guy Wires arvioi. Puolen vuoden lukujen perusteella on hänen mielestään silti liian aikaista ennakoida, onko kulutuksen painopiste pysyvämmin siirtymässä palvelujen suuntaan.

Alkuvuoden kehitys osoittaa ainakin, että kuluttajien käyttäytymistä on yhä vaikeampi ennakoida. Varsinkin erikoistavarakaupassa kuukausittaiset myynnin vaihtelut ovat olleet suuria. Esimerkiksi luontaistuotekaupassa myynti kasvoi tammi-huhtikuussa 7 prosenttia, mutta väheni touko-kesäkuussa keskimäärin kymmenen prosenttia.

Veronkevennyksiä kasvun turvaksi

Kaupalla on takanaan viisi vahvaa kasvuvuotta ja vähittäiskaupan myynnin volyymi yltää nyt jo liki 1980-luvun huippuvuosien tasolle. Tukkukaupassa huipputasolle on vielä matkaa. Vaikka kasvutahti on hiipunut, tämän vuoden myynnin odotetaan kuitenkin yltävän yhä selvästi viime vuotta suuremmaksi.

Vähittäiskaupalle ilman autokauppaa ennustetaan noin 3,5 prosentin vuosikasvua ja autokaupan kanssa 4,5 prosenttia. Tukkukaupan ennuste on 3,5 prosenttia autokaupan kanssa ja 3 prosenttia ilman. Kaupan keskusliiton puheenjohtaja, SOK:n pääjohtaja Jere Lahti toivoo hallituksen turvaavan kaupan kasvuedellytykset keskittämällä luvatut veronkevennykset hallituskauden alkuun.

Kansantalouden kasvunäkymät mahdollistavat tuloverotuksen keventämisen ensi vuonna vähintään 3-4 miljardilla markalla, Lahti arvioi. Lahti ennakoi, että kauppa saattaa jo lähivuosina törmätä työvoimapulaan. Ikääntyvää henkilöstöä jää eläkkeelle ja toisaalta elektroniikkakauppa ja sähköinen kauppa vaatii uudentyyppistä osaamista.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.