Katkarapukeitto

Katkarapukeitto on mukava vaihtoehto kalliille ravuille. Keitto lämmittää elokuun viilenevinä iltoina, tuoreen leivän ja hyvän viinin kanssa nautittuna. Tässä kaksi täysin erilaista, mutta yhtä maukasta ohjetta Tuulalle ja kaikille muillekin katkarapujen ystäville.

Perinteinen katkarapukeitto

500 g kuorimattomia katkarapuja
1 pieni sipuli
4 rkl voita tai margariinia
7 dl vettä
3 dl kuivaa valkoviiniä
2 kalaliemikuutiota
2 rkl vehnäjauhoja
2 dl kuohukermaa
2 rkl tomaattisosetta
2 rkl konjakkia
suolaa
ripaus cayennepippuria
tuoretta tilliä

Kuori katkaravut ja säästä kuoret. Kuori ja kuutioi sipuli. Sulata ruokalusikallinen rasvaa kattilassa ja kuullota sipulisilppu. Lisää katkarapujen kuoret ja käristä niitäkin hetken aikaa. Kuorista saadaan lisämakua liemeen.

Kaada kattilaan vesi ja viini. Murenna mukaan liemikuutiot. Keitä noin 20 minuuttia. Siivilöi kuoret ja sipulit pois. Pane kattilaan loppu rasva (3 rkl), jauhot ja tomaattisose. Kuumenna sekoitellen. Lisää siivilöity liemi ja kerma. Keitä noin 5 minuuttia. Mausta keitto suolalla, konjakilla ja cayennepippurilla. Lisää kuoritut katkaravut. Älä keitä enää rapujen lisäämisen jälkeen, jotta ne eivät sitkisty. Koristele tillillä.

Vihreä katkarapukeitto


500 g purjosipulia
2 kokonaista valkosipulia
ruokaöljyä
6 dl kasvislientä
suolaa
valkopippuria
2 dl valkoviiniä
2 dl kermaa
ruohosipulia
2 ps (á 180 g) kuorittuja pakastekatkarapuja

Leikkaa kokonaisista valkosipuleista pala kärjestä pois. Paahda sipulit 250 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Kuori jäähtyneet sipulit. Kuullota suikaloitu purjo ja paahdetut valkosipulit öljyssä. Lisää liemi ja hauduta sipulit kypsiksi noin 15 minuuttia. Soseuta ja mausta suolalla ja valkopippurilla. Lisää valkoviini ja kerma. Kiehauta. Lisää juuri ennen tarjoilua sulaneet ja valutetut katkaravut ja kiehauta kerran nopeasti. Koristele keitto ruohosipulilla.

Lue myös:

    Uusimmat