Poliisit mylläsivät kokaiinista kärähtäneen Samu Haberin kodin – muistelee kuumottavaa hetkeä asunnon eteisessä: "Mitähän helvettiä nyt tapahtuu"

5:56
Samu Haber astui median eteen kommentoimaan Katiska-syytettä ja kuumottavaa kotietsintää

Huumausainerikoksesta syytetty suosikkiartisti Samu Haber astui tänään median eteen Katiska-käräjäistunnon päätteeksi. "Löisin vetoa, ettei minua näissä merkeissä enää koskaan nähdä", katuvaisen oloinen tähti totesi tilanteestaan.

Helsingin käräjäoikeuden salissa puitiin tänään, mistä ja miten Sunrise Avenue -laulaja sai kokaiinia haltuunsa Turun Ruisrockissa heinäkuussa 2019. Katiskan pääsytetty Niko Ranta-aho on myöntänyt kaupanneensa ja jakaneensa jatkettua kokaiinia festareilla.

Istunnon lopputulema on, että Haber sai huumeet mahdollisesti Ranta-aholta, koska muistaa olleensa tekemisissä "tummapiirteisen kaverin kanssa".

Varmaksi hän ei tätä vanno, koska ei tuolloin tuntenut Ranta-ahoa eikä sanojensa mukaan tunne nytkään.

Poliisi teki Haberin kotiin loppuvuodesta 2019 kotietsinnän, kun Katiska-vyyhdin tutkinta laajentui. Haberin mukaan kyse oli "aikamoisesta elämyksestä".

Hänet vietiin Pasilan poliisitalolle kuulusteluihin ja samalla hänen kotiaan myllättiin.

– Kyllä mä siinä hetken mietin, että mitähän helvettiä nyt tapahtuu. Ei ollut käsitystä, että minut tällaiseen liitetään. Poliisi toimi fiksusti ja kertoi heti mistä on kyse. Toki muistin tämän Ruisrockin älynväläyksen sitten, Haber kertoo.

– Tiesin, ettei kotonani ole punaviiniä vahvempaa tavaraa. Luulin, että kotietsinnässä kaapit olisi tyyliin vedetty rikki ja jääkaapista jukurtit pitkin pöytiä. Tulin eteiseen ja katsoin, että kämppähän on kuin asuntonäyttöön olisi tullut. En tiedä, mitä siellä pengottiin. Sain siitä toki jonkinlaisen raportin, Haber muistelee erikoista tilannetta.

"Ei lottovoitto"

Saksasta Voice of Germanyn kuvauksista hiljattain palannutta Haberia kuultiin käräjillä erillisestä kopista mikrofonivälitteisesti koronatoimien vuoksi. Median eteen hän asteli rennon oloisena.

Jo käräjäsalissa hän sanoi katuvansa festareilla tapahtunutta "urpoilua", jolla hän viittaa huumeiden käyttöön. 

Hän ei tahtonut kommentoida Niko Ranta-ahon retostelupuheita, jotka tallentuivat poliisin tilakuuntelunauhoihin Ruisrockin ajaksi vuokratusta bileasunnosta. Huumekauppiaaksi tunnustautunut Ranta-aho kertoo muun muassa "myrkyttäneensä sen Haberin täysin" ja antaneensa hänelle kokaiinia.

Ranta-ahon seurue hämmästeli tallenteilla tähden huumeidenkäyttöä. Ranta-ahon ystävä kertoi "Haberin koko ajan kyselleen" huumeen perään. 

Jos näitä puheita ei olisi tallentunut nauhalle, Haber tuskin olisi mukana koko vyyhdissä syytettynä. 

– En mä niihin kantaa ota. Ei se mulle kuulu, mitä muut ihmiset puhuvat. Tsemppiä vaan kaikille, Haber tyytyi toteamaan.

Haberille voi langeta huumausainerikoksesta kymppitonneja sakkoja, jos syyttäjien vaatimus jopa sadasta päiväsakosta menee läpi.

– Ei tämä mikään lottovoitto ole. Tiedän tehneeni väärin, en siten kuin syyttäjä väittää, mutta myönnän toimineeni väärin ja hyväksyn sen. Kyllä mä siellä ihan itse menin urpoilemaan. Olen iso poika ja toimin siellä tyhmästi, laulaja kuittaa.

Löisi vetoa

Haber ei sanojensa mukaan jaksa katua Ruisrockin tapahtumia koko ikäänsä, mutta kokemus on silti ollut pysäyttävä.

– Tämän kokemuksen jälkeen löisin vetoa, ettei minua näissä merkeissä enää koskaan nähdä. Meni luuytimeen tämä oppi.

Laajalta fanijoukolta on viimeaikoina tullut vähemmän palautetta huumesotkusta. Vuoden alussa tilanne oli toinen. Haberin mukaan kevät otti koville, sillä koronavirus laittoi myös artistin työelämän käytännöt täysin uusiksi.

Sunrise Avenue ei ole tänä vuonna soittanut yhtäkään keikkaa. 

– Olen saanut jengiltä paljon viisautta ja ymmärrystä osakseni. Yksi vanhempi rouva tuli Nuuksion metsässä sanomaan, että jos itse olen joskus voinut lohduttaa muita laulullani, niin nyt on hänen vuoronsa lohduttaa tässä. 

Poliisiasemareissun jälkeen Haber soitti yhteistyökumppanit läpi ja kertoi mitä on tulossa. 

– Toivon, että minulla riittää järkeä koko loppuelämäni toimia paremmin. En voi mitenkään puoltaa vaikkapa huumeiden laillistamista.

Haberille vaaditaan rangaistukseksi 90–100 päiväsakkoa huumausainerikoksesta. Syyttäjien mukaan hänellä on ollut hallussaan viisi grammaa kokaiinia Ruisrockissa. Haber kiistää tämän, mutta myöntää käyttörikoksen.

Hän kertoo käyttäneensä kokaiinia vähäisiä määriä Ruisrock-bäkkärillä ja ravintolajatkoilla.

Lisäksi hän sai nuuskapurkin, jonka pohjalla oli laulajan mukaan pieni määrä jauhetta. 

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja