Huumekauppias Niko Ranta-ahon kelkka kääntyi kiistosta vuolaisiin tunnustuksiin – näin ennätyksellisen Katiska-rikossaagan puinti jatkuu

3:14
Video näyttää suuntaa-antavasti, miten Espanjasta johdettu huumeliiga muodostui. Lähteenä on käytetty poliisin esitutkintapöytäkirjoja.

Jättimäisen huumevyyhdin edessä oleva verho alkoi raottua viime heinäkuussa, kun pääsyytetty Niko Ranta-aho ja hänen silloinen tyttöystävänsä Sofia Belórf vangittiin. Käräjäoikeus on arvioinut, että istunnot jatkuvat jopa syksyyn saakka.

Yli 50 syytettyä sisältävän Katiska-huumevyyhdin käsittely jatkuu tiiviinä kohti kesää. Toukokuussa istuntopäiviä on yhteensä viisi, kesäkuussa kahdeksan.

Tämän kuun puolivälissä käräjäoikeudessa käsiteltiin huumekauppavyyhtiin liittyvää rahaliikennettä. Kesäkuussa käräjillä puidaan muun muassa toisen pääsyytetyn Niko Ranta-ahon niin sanotun sisäpiirin syytteitä ja Karkkilasta löytynyttä huumekätköä. 

Viimeisin tiedossa oleva käsittelypäivä on 23. kesäkuuta, jonka jälkeen käräjäoikeus aloittaa kesätauon.

Katiskan kannalta tähänastisesti dramaattisin käänne koettiin maaliskuun lopulla.

Eristys ja ero

Maaliskuussa, yhdeksän kuukautta pidätyksensä jälkeen, Ranta-aho murtui ja myönsi pääosin kaikki syytteensä, vastoin aiempaa kiistolinjaansa.

MTV:n Rikospaikan tietojen mukaan Ranta-aho oli käräjäistunnon jälkeen pyytänyt palaveria jutun syyttäjien kanssa.

Hän oli tunnustanut olevansa huumekauppoja järjestellyt nimimerkki Cobra. Lisäksi Ranta-aho johdatti poliisin maastokätköille, joista löytyi kymmeniä kiloja huumeita. Hän kertoi myös muista laittomien aine-erien lähetyksistä ja sijainneista.

Huumekauppiaan mukaan lähetykset vastaanottivat ja kuljettivat eteenpäin hänelle tuntemattomat ihmiset. Varastoilla lähetykset inventoitiin ja niiden sisällöstä raportoitiin Ranta-aholle.

Rikospaikan tietojen mukaan Ranta-aho ei tunnustuksensa yhteydessä puhunut Tranbergista, vaan pelkästään omasta osuudestaan. Rikoskumppani Janne "Nacci" Tranberg sen sijaan on jatkanut vaikenemistaan.

– Olen esitutkinnassa ja oikeudenkäynnissä mainittu Cobra, ja olen johtanut huumekauppaa yksin. Huumausaineet, lääkkeet ja dopingit ovat olleet minun omistamiani, ja olen myynyt niitä eteenpäin asiakkailleni, Ranta-aho sanoi poliisin lisätutkintapöytäkirjan mukaan.

Haluaa jättää rikolliselämän

Tunnustuksen syyksi hän kertoi halun lopettaa rikollinen elämä. Käytännössä toive tulee todennäköisesti toteutumaan, sillä Ranta-aholle haetaan 13 vuoden maksimirangaistusta.

Ranta-aho on todennut, ettei hän enää halunnut sotkea läheisiään rikoksiin. Vyyhdissä on syytettynä myös Niko Ranta-ahon sisko. Hänen kohdallaan kyse on rahanpesurikoksesta.

Ranta-aho on läpi oikeusprosessin ollut erittäin tiukassa yhteydenpitokiellossa heinäkuisesta pidätyksestään saakka. Oman lisänsä häneen kietoutuvan mediahuomion ympärille toi ero avopuoliso Sofia Belórfista, joka seurustelee tätä nykyä fitnessyrittäjä Martina Aitolehden ex-miehen Stefan Thermanin kanssa.

Belórfia syytetään syytetään huumausainerikoksesta ja kahdesta rahanpesurikoksesta.

Vielä maaliskuussa MTV uutisoi, kuinka Belórf oli oikeudessa yleisön joukossa seuraamassa käräjien etenemistä, vaikka häntä koskevia syytteitä ei käsitelty. Ranta-ahon kasvoille ilmestyi leveä hymy, kun hän näki Sofian, joka vilkutti takaisin.

Ranta-aho on sinetöinyt avoimen tunnustuslinjansa jopa siinä määrin, että elokuussa nähtävässä dokumenttisarjassa pääsyytetty kertoo kaiken kameralle.

Oikeudenkäynnissä Ranta-aho on kertonut, että hän ryhtyi huumekauppiaaksi hakeakseen jännitystä elämäänsä.

Näistä tekijät halutaan tilille

Syytteiden mukaan Ranta-ahon ja Tranbergin Espanjasta johtama huumeorganisaatio toi maahan 17 kiloa kokaiinia, yli 200 kiloa amfetamiinia, reilut satatuhatta ekstaasitablettia ja muun muassa metamfetamiinia, LSD:tä ja hasista.

Liigan syytetään myös tuoneen maahan yli kaksi miljoonaa tablettia huumausaineeksi luokiteltavia lääkkeitä ja suuren määrän dopingaineita. Syyttäjän mukaan rikokset on tehty osana järjestäytyneen rikollisryhmän toimintaa. Esitutkinnan mukaan huumeilla tienattiin yli kymmenen miljoonaa euroa rikoshyötyä.

Rikokset ajoittuvat vuosiin 2016–2019.

Katiska-jutussa on kaikkiaan yli 50 syytettyä. Syyttäjät ovat ilmoittaneet vaativansa Ranta-aholle,Tranbergille ja useille muille vastaajille 13 vuoden maksimirangaistusta.

Toistaiseksi tiedossa ei ole, mistä huumeliigapomot itse hankkivat välittämänsä huumeet.

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja