Katainen: Tuloveroihin 800 miljoonan kevennykset ensi vuonna

Ruoan arvonlisävero laskee vasta ensi vuoden lokakuussa.

Valtiovarainministeriö esittää palkansaajien verotukseen ensi vuonna 800 miljoonan euron kevennyksiä.

Valtiovarainministeri Jyrki Katainen (kok.) itse pitää tänään esiteltyjä veronkevennyksiä varsin mittavina. Budjettiehdotus jää kuitenkin veroalennuksista huolimatta lievästi ylijäämäiseksi.

Jäljelle jäävät 300 miljoonaa euroa säästetään todennäköisesti tulevien vuosien veronkevennyksille.

- Suomalaiset ovat pelästyneet inflaation kehitystä eli hintojen nousua. Inflaatio näyttäisi kuitenkin taittuvan ensi vuonna ja siihen kun lisäämme nämä mittavat veronkevennykset niin näyttää siltä, että suomalaisten elämä on ensi vuonna valoisampaa, Katainen sanoo MTV:n uutisille.

Korotuksia pienimpiin päivärahoihin

Korotuksia saadaan myös kaikkein pienimpiin taulukkopäivärahoihin. Katainen esittää, että ne nostetaan työmarkkinatuen tasolle. Tämä tarkoittaa, että pienin äitiys-, isyys-, sairaus- ja kuntoutuspäiväraha nousee 15,2 eurosta 21,7 euroon.

Alhaisimman päivärahan saajat saanevat siis 150 euroa lisää kuukaudessa. Myös apurahan saajille järjestetään sosiaaliturva.

Myös eläkkeensaajille luvataan kevennyksiä:

- Verotus alenee eläkeläisillä aivan samalle tasolle kuin palkansaajillakin eli tämä on sellainen rakenteellinen iso uudistus, Katainen sanoo.

Valtionvarainministeriö arvioi, että kotitalouksien ostovoima nousee ensi vuonna 3,5 prosenttia.

Kymmeniä euroja lisää kuukaudessa

Veronmaksajien keskusliitto sanoo olevansa tyytyväinen hallituksen esitykseen.

Veromaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtisen mukaan veronkevennysten määrä kuulostaa sopivalta. Keskituloisen käytössä oleviin tuloihin se tietää muutaman kymmenen euron lisäystä kuukaudessa.

- Veronkevennykset turvaavat ensi vuonna kansalaisten ostovoiman kasvua ja luovat uskoa tulevaisuuteen. Tämä on nyt erityisen tärkeää suhdannenäkymien ainakin väliaikaisesti heikentyessä.

Nyt veronkevennykset kohdistuvat tasaisesti kaikkiin tuloluokkiin. Eläkkeensaajien verotusta kevennetään vastaavasti.

Myös ruoan arvonlisävero laskee odotetusti 12 prosenttiin, kuitenkin vasta ensi vuoden lokakuun alusta.

Alennus maksaa valtiolle 500 miljoonaa euroa. Katainen sanoo toivovansa, että vaikutus menee sellaisenaan elintarvikkeiden hintoihin.

(MTV3)

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat