Kasvot paljastavat paljon – Opi, mitä eri ilmeet tarkoittavat

Kasvojen ilmeitä tarkkailemalla voi saada selville enemmän kuin pelkällä puheella. Realsimple.com kertoo, mitä eri eleet tarkoittavat.

Hiusten pyyhkiminen pois kasvoilta

Tässä liikkeessä yhdistyvät hermostuneisuus ja flirttailu. Se tuo esille naisellisuutta.

Hymyily

Yliopistoprofessori Anita Barbeen mukaan ainoa oikea hymy on sellainen, jossa silmälihakset ovat mukana. Yli viiden sekunnin ajan vain huulillaan hymyilevät saattavat teeskennellä. Tiheä hymyily työpaikalla voi saada ihmisen vaikuttamaan vähemmän vakavalta.

Silmien räpyttely

Silmiä räpytellään normaalisti kuudesta kahdeksaan kertaa minuutissa. Stressin alaisena ihminen kuitenkin räpyttelee useammin ja hieman näyttävämmin. Räpyttely voi paljastaa, kuka on hermostunut ja kuka rauhallinen viilipytty.

Huulten pureskelu

Paineen alla tai oudossa tilanteessa ihminen saattaa purra, imeä tai nuolla omia huuliaan. Sillä tavalla yritetään rauhoitella ja tyynnyttää itseä.

Nenän raapiminen

Psykologi Michael Cunninghamin mukaan hätävalheeseen liittyy usein adrenaliinipiikki, joka saa hiusverisuonet laajenemaan ja nenän kutiamaan. Valehtelija saattaa myös kompensoida epäluotettavuuttaan tuijottamalla huijaamaansa henkilöä hieman liian keskittyneesti.

Vilkuilu

Pitääkö hän minusta? Pidänkö minä hänestä? Haluanko hänen tulevan tänne? Pyrkimys toisen katseen tavoittamiseen liittyy usein naisten ja miesten välisiin suhteisiin. Toisin kuin suora katse, edestakainen vilkuilu tuo suojaa: itseään ei tunne torjutuksi, vaikka ihastus ei lähestyisikään.

Pään nyökkäily

Pään nyökkäily kolme kertaa peräjälkeen saa puhujan vaistoamaan kuulijan mielenkiinnon, mikä saattaa pidentää puhujan vastausta kolminkertaisesti. Näin uskoo psykologi Carol Kinsey Goman. Jos siis haluaa livetä suulaan puhujan seurasta, kannattaa nyökätä vain kerran.

Silmien sulkeminen

Hieromalla, peittämällä tai sulkemalla silmät lyhyttä räpäytystä pidemmäksi aikaa ihminen yrittää välttyä joiltakin ääniltä tai visuaalisilta merkeiltä. Tämä selviytymismekanismi estää aivoja prosessoimasta epätoivottuja tai uhkaavia asioita.

Katseen madaltaminen

Tämä nöyrä ele on tiedostamaton pyyntö julkisesta tuesta. Sitä suosivat erityisesti pienet lapset sekä esimerkiksi edesmennyt prinsessa Diana. Katsetta madaltamalla saa usein toisista esiin huolehtivaisia piirteitä. Jos joku siis tekee näin sinulle, hän hakee ehkä empatiaasi.

Huulten mutristaminen

Huulten rajojen kaventaminen on emeritusprofessori Paul Ekmanin mukaan selvä merkki vihasta. Jos ihminen ei ole oikeasti todella vihainen, hän ei pysty edes yrittämällä teeskentelemään tätä ilmettä.

Pään kallistaminen

Kun ystävä kertoo nyyhkytarinaa, kallista päätäsi sivulle: näin viestität, että kuuntelet ja olet kiinnostunut. Korvan kallistaminen puhujaa päin kertoo, että kuulija haluaa tietää jokaisen yksityiskohdan.

Kulmakarvojen nostaminen tai rypistäminen

Viestinnän professori Laura Guerrero kertoo, että toisen tai molempien kulmakarvojen nostaminen on merkki uteliaisuudesta ja kiinnostuksesta. Kurtistuneet kulmakarvat puolestaan saattavat olla merkkejä negatiivisista tunteista, kuten hämmennyksestä ja pelosta.

Ylös tai sivulle katsominen

Kiinnostaako, miten keskustelukumppanin muisti toimii? Kiinnitä huomiota siihen, minne hän liikuttaa silmiään. Kun ihminen muistelee näkemäänsä, hän kohdistaa silmänsä ylöspäin taivasta kohti. Kuulemaansa muistelevat katsovat kohti korvaansa. Erityisesti tunteelliset kokemukset on tapana elää uudestaan alaspäin vilkuilemalla.

Juttu on uusinta huhtikuulta 2013

Lähde: Realsimple.com

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat