Mainos

Kaskeala: Kosovon rauhanturvaaminen on pitkällinen työ

Kosovon rauhanturvaaminen on kontra-amiraali Juhani Kaskealan mukaan pitkällinen operaatio. Kaskeala sanoo, että Suomi on lähtökohtaisesti asennoitunut olemaan Kosovossa kolme vuotta ja sekin on optimistinen arvio.

Kaskealan mukaan poliittinen tilanne alueella on edelleen hyvin jännittynyt ja viha etnisten ryhmien välillä on juurtunut syvään. Samaan aikaan suunnitellaan kuitenkin jo joukkojen vähentämistä.
-Esimerkiksi Bosniassa kansainvälisten rauhanturvaajien määrä on tarkoitus puolittaa talven aikana. Myös Kosovossa tehdään tulevaisuuden varalle joukkojen vähentämissuunnitelmia, vaikka kaikki rauhanturvaajat eivät ole vielä edes saapuneet paikalle, Kaskeala sanoo.

Kaskealan mukaan rauhanturvaamiskokemukset Bosniassa helpottivat suomalaisten lähtöä Kosovoon. -Tilanne on lähes samanlainen. Bosnia-operaatio on opettanut meitä. Nyt on Naton johtamaan rauhanturvaamiseen on huomattavasti helpompi osallistua, Kaskeala totesi.

Järjestäytynyt rikollisuus pahin koetinkivi


Kaskealan mukaan järjestäytynyt rikollisuus on osoittautunut rauhanturvaajien pahimmaksi ongelmaksi. Sotilaat joutuvat toimimaan alueella myös lain ja järjestyksen valvojina, kunnes kansainväliset poliisivoimat saadaan paikalle.

Brittirauhanturvaajien komentaja oli kertonut alueella vierailleelle Kaskealalle, että hän joutuu toimimaan muiden tehtäviensä ohella hallintoviranomaisena ja hoitamaan kaikenlaisia tehtäviä syntymätodistusten laatimisesta asukkaiden keskinäisten kiistojen ratkaisuun. YK:n väliaikaishallinnon Unmikin on määrä saada kansainväliset poliisivoimat täyteen toimintaan alueella lokakuun loppuun mennessä.

-Se, että Nato toimii operaation johtajana ja että meillä on kyky tarvittaessa käyttää voimaa, luo meille uskottavuutta. Lähtökohtana on silti voiman näyttö, Kaskeala tähdensi. Kaskealan mukaan suomalaisjoukkojen tärkein tehtävä on kuitenkin tällä hetkellä paikallisen väestön luottamuksen voittaminen. Suomella on Kosovossa Pristinan eteläpuolella vajaat 800 rauhanturvaajaa.
(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.