Mainos

Kaskeala: Irak-riidat eivät vaikuta USA:n toimiin Euroopassa

Puolustusvoimain komentaja sanoi Yhdysvaltain vierailullaan uskovansa, että kiista Irakista ei vaikuta USA:n toimintaan Euroopassa. Asetarkastajat luovuttavat tänään toisen väliraporttinsa.

Puolustusvoimain komentaja Juhani Kaskeala ei usko, että Natossa Irakista syntyneellä kiistalla olisi välittömiä vaikutuksia amerikkalaisten sotilaallisiin toimiin Euroopassa. Ristiriitojen on jo epäilty vauhdittavan suunnitelmia Euroopassa olevien amerikkalaisjoukkojen vetämisestä. Yhdysvalloissa vieraileva Kaskeala on keskustellut tilanteesta asevoimien komentajan Richard Myersin kanssa.

Fort Myerin kunniakomppania tuli vastaanottamaan suomalaisvierasta, mikä on jo kunnianosoitus sinänsä. Se tarkoittaa myös amerikkalaista sotilaskunniamerkkiä, jonka Kaskeala sai asevoimien komentaja Myersilta itseltään.

Myersille Kaskeala on liittoutumattoman maan komentajana nyt erityisen kiinnostava vieras. Naton sisäiset riidat amerikkalaisten ja eurooppalaisten välillä aiheuttavat paljon päänvaivaa Pentagonissa.

Kaskela ei kuitenkaan usko epäilyihin, että Irakista syntynyt eripura muuttaisi suunnitelmia Euroopassa olevien amerikkalaisjoukkojen tulevaisuudesta.

Yhdysvaltain armeijan uudistaminen kohti pienempiä ja iskukykyisempiä joukkoja sopii komentajan mielestä suomalaisille monellakin tapaa. Suomalaiset yrittävät parhaillaan myydä Atlantin taakse muun muassa AMOS-kranaatinheitinjärjestelmiä.

Asetarkastajien toinen väliraportti luovutetaan tänään

YK:n asetarkastajat jättävät tänään toisen väliraporttinsa turvallisuusneuvostolle. Väliraporttia pidetään ratkaisevana sen suhteen hyökkääkö Yhdysvallat liittolaisineen Irakiin vai ei.

Yhdysvallat on torjunut Saksan ja Ranskan ehdotuksen asetarkastusten jatkamisesta aiempaa suuremmalla joukolla. Yhdysvaltain puolustusministeri Donald Rumsfeld on ilmoittanut että Yhdysvallat kieltäytyy sulkemasta pois mahdollisuutta käyttää ydinaseita Irakia vastaan, mikäli sota syttyy.

Washington Post-lehden saamien tietojen mukaan YK:n asetarkastajien johtaja Hans Blix aikoo kertoa turvallisuusneuvostolle, ettei Irakin yhteistyökyky ole vakuuttanut häntä. Lähteiden mukaan Blix ei kuitenkaan aio kokonaan tuomita Irakin johtoa yhteistyöhaluttomaksi.

Blix aikoo lähteiden mukaan todeta, että jonkin verran edistystä on saavutettu irakilaisten tiedemiesten haastatteluissa. Lukuisista pyydetyistä haastatteluissa vain kolme on kuitenkin toteutunut ilman irakilaisviranomaisten valvontaa. Lisäksi Blix aikoo huomauttaa, ettei Irak ole ehdoitta suostunut U2-vakoilukoneiden tiedustelulentoihin Irakin yllä.

(MTV3-STT)

(Huomenta Suomi 14.02.2003)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.