Mainos

Karzai: vaalit pidettävä suunnitelmien mukaan syyskuussa

YK on varoittanut, että Afganistanin vaaleja saatetaan joutua siirtämään, jos turvallisuustilanne ei parane. Karzai puhui Naton huippukokouksessa Istanbulissa.

Afganistanin presidentti Hamid Karzai vaatii, että presidentin- ja parlamenttivaalit pidetään suunnitelmien mukaisesti syyskuussa. YK on varoittanut, että vaaleja saatetaan joutua siirtämään, jos turvallisuustilanne ei parane.

-Afganistanin kansalle on luvattu vaalit syyskuuksi, ja olemme edistyneet huomattavasti äänestäjien rekisteröinnissä. Siksi meidän täytyy pitää vaalit syyskuussa, Karzai sanoi tiedotustilaisuudessa Istanbulissa tavattuaan Naton pääsihteerin Jaap de Hoop Schefferin.

Nato lupasi eilen lisää rauhanturvaajia Afganistaniin

Karzai kiitteli Naton päätöstä lähettää lisäjoukkoja Afganistaniin. Karzain mukaan joukkojen pitäisi auttaa hänen hallitustaan pitämään vaalit syyskuussa. Nato lupasi eilen nostaa rauhanturvaajien määrää 6500:sta 10000:een vaalikauden ajaksi.

Naton korkean virkamiehen mukaan Nato perustaa ennen syksyn vaaleja viisi uutta alueellista jälleenrakennusryhmää. Suomi osallistuu kahteen uusista ryhmistä.

Pääkaupungin Kabulin ulkopuolisille alueille on viime syksynä tehdyn YK-päätöksen perusteella pitänyt lähettää useita alueellisia jälleenrakennusryhmiä, mutta toistaiseksi kentälle on saatu vasta yksi, Kunduziin. Muuten Isaf-operaatio on toiminut vain Kabulissa. Kaikkiaan Naton johtamaan operaatioon osallistuu 6 500 sotilasta. Mukana on ollut myös 60 suomalaista rauhanturvaajaa sekä kuusi palomiestä Kabulin lentokentällä.

Pääsihteeri Jaap de Hoop Scheffer joutui lähestulkoon kerjäämään jäsenmailta apua, vaikka päätös operaation aloittamisesta oli jäsenmaiden hyväksymä. Helikoptereita, kenttäsairaaloita ja muuta sellaista on ollut vaikea saada. Huippukokous päätti kuitenkin lähettää yhteensä 18 helikopteria ja kuusi kuljetuskonetta Isaf-operaation tueksi.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.