Mainos

Karzai toivoo lisärahoitusta huumesotaan

Presidentti Karzai toivoo Maailmanpankilta lisää varoja, jotta oopiumunikon viljelijöitä voitaisiin ohjata muiden elinkeinojen pariin.

Afganistanin presidentti Hamid Karzai on vedonnut Maailmanpankkiin saadakseen lisärahoitusta oopiumiunikon viljelyn suitsimiseen, presidentinpalatsi tiedotti tänään. Karzai on pyytänyt Maailmanpankin pääjohtajalta James Wolfensohnilta tukea maanviljelijöiden vaihtoehtoisten elinkeinojen rahoittamiseen. Viljelijä ansaitsee oopiumiunikon kasvattamalla kymmenen kertaa enemmän kuin muusta viljelystä.

Afganistan on maailman suurin heroiinin ja oopiumin tuottaja. Oopiumiunikon viljelyn vastaisesta kampanjasta huolimatta maan oopiumintuotanto on noussut liki aiempia huippulukemia sen jälkeen, kun Yhdysvaltain johtama liittouma syöksi ääri-islamilaisen Taleban-hallinnon vallasta vuonna 2001. YK:n arvion mukaan 60 prosenttia maan vientituloista muodostuu huumerahasta.

Karzain huumeidenvastainen kampanja saattaa vaarantaa keskushallituksen asemaa, varoittivat kansainväliset avustusjärjestöt - niiden joukossa Oxfam ja Care - Yhdysvaltain ulkoministerille Condoleezza Ricelle viime viikolla lähettämässään kirjeessä.

-Hallitus ponnistelee laajentaakseen ja vahvistaakseen vaikutusvaltaansa maassa, mutta (huumekampanja) saattaa kääntää miljoonat afganistanilaiset hallitusta vastaan, varoitetaan kirjeessä pakistanilaisen Dawn-sanomalehden verkkoversion mukaan.

Järjestöjen mielestä unikkoviljelmiä ei pitäisi hävittää, ennen kuin maanviljelijälle järjestyy elanto muuten. Hävitys jättää ennestään köyhät perheet puille paljaille ja pakottaa viljelijät ottamaan lainaa tilaansa vastaan huumekauppiailta tai myymään tyttölapsiaan prostituoiduiksi, järjestöt toteavat.

(MTV3-Reuters-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.