Kartta näyttää: Näin EU-maat suhtautuvat venäläisviisumeihin

2:22
Toimittaja Laura Pylvänäinen kertoo, mikä on venäläisille myönnettävien viisumien tilanne eri puolilla Eurooppaa. Katso video!

Keskustelu venäläisille myönnettävistä viisumeista jatkuu Suomessa ja muualla Euroopassa. Tulkinta siitä, Onko Ukrainaan tehty hyökkäys Putinin sotaa vai Venäjän sotaa jakaa nyt Euroopan johtajia, kun kyseessä ovat venäläisturistien viisumit.

Suomen lisäksi EU-tason päätöstä venäläisten viisumeista ovat äänekkäästi vaatineet myös Viro, Latvia, Liettua ja Tsekki.

Saksan liittokansleri Olaf Scholz on näkyvin viisumi-kiellon torjunut EU-johtaja, mutta Suomen ja Baltian maiden vaatimusta on ilmoittanut vastustavansa myös Luxemburg. Muut Pohjoismaat eivät ole ottaneet selvää kantaa asiaan. 

Pelkän puheen lisäksi monet maat ovat kuitenkin jo ryhtyneet toimiin ja ilmoittaneet keskeyttävänsä tai rajusti rajoittavansa viisumien myöntämistä venäläisille. 

Näin ovat tehneet Baltian maat ja EU:n puheenjohtajamaa Tsekki, mutta myös esimerkiksi Hollanti sen jälkeen, kun Venäjä karkotti sen diplomaatteja huhtikuussa.        

Viro vetää tiukinta linjaa, sillä se ei enää salli venäläisten maahantuloa edes valmiiksi passista löytyvällä viisumilla. 

Lisäksi jotkut maat ovat ilmoittaneet, että ne eivät enää myönnä venäläisille niin kutsuttuja kultaisia viisumeita eli sijoittajille tarkoitettuja, käytännössä rahalla ostettavia oleskelu-lupia. Tällaisia maita ovat esimerkiksi Malta ja Portugali. 

Koko Euroopan kattavaa salamaratkaisua ei ole näköpiirissä. Keskustelua aiheesta tullaan käymään Prahassa, kun EU:n ulkoministerit kokoontuvat elokuun lopulla.

EU-johtajat puolestaan kokoontuvat seuraavaan Eurooppa-neuvoston kokoukseen lokakuun alussa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja