Pääministeri Marinilta tiukka viesti Oslon pääministerikokouksessa: "Ei ole oikein, että venäläiset voivat vapaasti matkustaa Euroopassa" 

4:01
Pääministeri Marin Oslossa: Ei ole oikein, että venäläiset voivat vapaasti matkustaa Euroopassa.

Pohjoismaiden pääministerit ovat tavanneet Oslossa. Suomen, Ruotsin, Norjan, Tanskan ja Islannin pääministeriviisikko tapasi yhdessä myös Saksan liittokansleti Olaf Scholzin. Odotetusti keskustelun aiheeksi nousivat myös venäläisille myönnettävät viisumit ja niiden mahdollinen rajoittaminen.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tapasi suomalaistoimittajia pääministeriviisikon ja Saksan liittokanslerin pitämän tiedotustilaisuuden jälkeen.

Marin toisti toimittajille saman viestin, jonka hän oli selvin sanoin ilmaissut jo tiedotustilaisuudessa: ei ole oikein, että venäläiset voivat vapaasti matkustaa Euroopassa.

– Ymmärrän täysin, että ihmiset eivät koe, että on oikein, että venäläiset voivat matkustaa vapaasti Euroopassa samaan aikaan, kun Venäjä tappaa ukrainalaisia joka päivä julmassa sodassa. Hyökkäyssodassa, jonka se on aloittanut. 

– Tämä ei ole oikein ja ymmärrän hyvin ihmisten turhautumisen, sen että tämä nähdään vääränä.

MTV Uutisten Kari Lumikero tiedusteli Marinilta vielä hänen henkilökohtaista mielipidettään, joka oli jo aiemmassa tiedotustilaisuudessa kuultu. Tällä kertaa vastaus saatiin selvällä suomen kielellä.

– Kuten sanoin, mielestäni ei ole oikein, että venäläiset voivat matkustaa vapaasti Euroopassa samaan aikaan, kun Venäjä käy julmaa hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Viisumit erityisesti naapurimaiden kysymys

Kysymys viisumeista kiinnostaa luonnollisestikin varsinkin Suomea pitkän Venäjä-rajan vuoksi.

– Tämä on aivan erityisesti naapurimaiden kysymys sen vuoksi, että Suomesta tälläkin hetkellä Schengen-viisumeilla voi matkustaa muualle Eurooppaan.

Tiedotustilaisuudessa Saksan liittokansleri Olaf Scholz ei suoraan ainakaan tukenut viisumirajoituksia. Scholz muistutti, että kaikki venäläiset eivät hyväksy maansa hyökkäystä Ukrainaan ja heillä on oikeus päästä pois Venäjältä.

"Kysymys ei ole mustavalkoinen"

Marin ei lähtenyt arvostelemaan liittokanslerin lausuntoja suomalaistoimittajille. 

– Hän (Scholz) on kertonut oman näkemyksensä aivan kuten tuossa itsekin sanoin. Kysymys ei ole mustavalkoinen vaan siinä on harmaan eri sävyjä. 

– Me ymmärrämme myös sen, että Venäjälläkin on toisinajattelijoita, jotka eivät tue sotaa, jotka näkevät, että hallinto toimii väärin. Ja tietenkin meidän pitää näille toisinajattelijoille tarjota reittejä ulos Venäjältä. 

Suomalaismedian edessä Marin korosti useaan otteeseen, että ratkaisun viisumitilanteeseen pitää olla koko EU:n yhteinen.

– Tämä on kysymys, joka meidän tulee yhdessä keskustella EU-maiden kanssa ja Schengen-maiden kanssa, sen vuoksi, että kyse on Schengen-viisumeista. Kyse ei ole vain Suomen myöntämistä viisumeista.

– Ei ole tehokas keino, että yksittäiset maat tekevät yksittäisiä ratkaisuja. Kyllä meidän yhdessä pitää kyetä ratkaisuihin.

Marinin mukaan huomenna tiistaina eduskunnan iltakoulussa ei olla tekemässä kansallisia ratkaisuja viisumirajoituksista.

– Iltakoulu ei ole päätöksentekofoorumi, se on keskustelufoorumi. 

Marin korosti myös, että Suomen lainsäädäntö ei salli kansallisia rajoituksia. 

– Meillä ei tällä hetkellä ole sellaista lainsäädäntöä, että voisimme tehdä tämänkaltaisia pakotteita. 

Viisumiprosesseja voi estää ruuhkauttamalla

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) sanoi viikonloppuna MTV:n Uutisextrassa, että Suomella kuitenkin on omiakin keinoja vaikuttaa viisumihakemuksiin.

Haavisto sanoi MTV Uutisille, että yksi tällaista keinoista on se, että esimerkiksi turistiviisumeja voisi hakea vain yhtenä päivänä viikossa. 

Myös pääministeri Marin sanoi nyt tämänkaltaisen menettelyn olevan mahdollista.

– Ne keinot, jotka meillä ovat käytössä, ovat erilaiset viisumien myöntöprosessien hidastaminen ja sitä kautta ruuhkauttaminen eli käytännössä estäminen. Mutta lainsäädäntöpohjaa kansallisille pakotteille meillä ei ole. 

1:23
"Maanantaisin turisteille, loppuviikosta perhesyistä" – Näin Suomi voisi rajoittaa venäläisten viisumeita.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja