Karmea skandaali: kuusi urheilijaa pakotettu Tokiosta takaisin kotimaahansa – "Haluan oksentaa"

Puolan urheilussa jyllää hämmentävä skandaali, kun kuusi maan uimaria on pakotettu palaamaan kotimaahansa Japanista Tokion olympialaisista. Asiasta kertoo muun muassa uutistoimisto Reuters.

Puolalaisuimarit Dominika Kossakowska, 20, Aleksandra Polońska, 20, Alicja Tchórz, 28, Mateusz Chowaniec, 18, Jan Holub, 25, ja Bartosz Piszczorowicz, 21, olivat jo Tokiossa olympiaurheilijoina, kunnes heille kerrottiinkin, että heidän pitää palata kotiin – hallinnollisen virheen takia.

Puolan uimaliitto PZP lähetti kisoihin kaikkiaan 23 uimaria ja yritti myös saada mukaan uimareita, jotka eivät ole alittaneet olympialaisten A-rajaa mutta olisivat valintakelpoisia B-listalta. Puolan liitto oli kuitenkin ymmärtänyt kansainvälisen uimaliiton kriteerit väärin ja ilmoitti kisoihin liikaa kilpailijoita.

Kaikki puolalaisuimarit olivat jo päässeet hotellihuoneisiinsa olympiakylässä. Kaksi päivää myöhemmin kuudelle heistä kuitenkin kerrottiin, ettei heillä ole oikeutta kilpailla.

Uimarit syyttävät tapauksesta Puolan uimaliiton puheenjohtajaa Pawel Slominskia ja vaativat hänen eroaan. Slominski myöntää, että uintiliiton olisi pitänyt olla paremmin perillä säännöistä, mutta vierittää syytä osaltaan myös Puolan olympiakomitean harteille.

– On loppujen lopuksi heidän vastuullaan varmistaa, että kaikki akkreditoinnit ovat kunnossa, mutta pahoittelemme luonnollisesti, että tämä tilanne on tapahtunut, Slominski sanoi tiedotteessa.

Slominski sanoi tuntevansa suurta katumusta ja surua ja kertoi, että hänellä on karmea olo uimareiden puolesta.

– Tällaista ei pitäisi koskaan tapahtua. Ymmärrän täysin urheilijoiden reaktiot ja hyökkäyksen liittoamme kohtaan, se on täysin oikeutettua.

Kotiinsa palaamaan joutunut Alicja Tchórz kirjoitti Facebookissa, että urheilijat ovat omistaneet elämästään viisi vuotta olympialaisia varten, treenanneet kovaa ja menettäneet sen aikaa perheidensä parissa, ja "sitten tällaista tapahtuu".

– Tämä on tragedia. Haluan vain oksentaa, vuosina 2012 ja 2016 olympialaisissa kilpaillut uimari kommentoi.

Tokiosta niin ikään poistumaan joutunut Mateusz Chowaniec kirjoitti Instagramissa olevansa "syvästi järkyttynyt absurdista tilanteesta, jota ei olisi koskaan pitänyt tapahtua".

– Haluan vain herätä tästä käsittämättömästä painajaisesta. Mutta kiitos uimaliiton kyvyttömien ihmisten, olen nyt takaisin Puolassa Japanin sijaan, Chowaniec kertoi.

Tokion olympialaisten avajaisia vietetään tämän viikon perjantaina, mutta kisatapahtumat käynnistyvät jo huomenna keskiviikkona.

3:24
"Riskitöntä tapahtumaa ei ole olemassakaan" – Tulosruudussa pureuduttiin Tokion olympialaisten tiukkaan koronaprotokollaan.

Lue myös:

    Videot

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja