Kardiologi nimeää yhden roskaruoan, jota ei suostu syömään

Miten ruokaan saa makua ilman suolaa? 5:14
KATSO MYÖS: Miten ruokiin saa makua ilman suolaa?

Amerikkalainen kardiologi ei syö sipsejä.

Roskaruoka ei tee hyvää sydämelle, kirjoittaa amerikkalainen kardiologi Elizabeth Klodas CNBC-sivuston artikkelissa

Ei sipsejä!

Etenkin erästä suolaista herkkua hän välttelee, nimittäin sipsejä. Niissä on paljon lisäaineita ja vain vähän kuitua ja muita hyödyllisiä ravintoaineita.

Klodas muistuttaa, että pienissäkin sipsipusseissa on runsaasti suolaa ja sellaisten napostelu voi päivittäin voi ajan myötä kerryttää kiloja.

– Liika natrium voi nostaa verenpainetta. Lisäksi huomattava painonnousu voi vaikuttaa haitallisesti kolesteroliin ja verensokeriin, hän listaa haittapuolia.

Klodasin mukaan huonolaatuisten elintarvikkeiden syömisen on havaittu vaikuttavan kielteisesti verisuonten toimintaan jo tuntien sisällä niiden nauttimisesta.

Klodas kertookin, mitä hän itse syö, kun haluaa vältellä roskaruokaa. Nämä ruoat ovat sydänystävällisiä.

Hummusta ja vihanneksia

Yksi vaihtoehto on dipata vihanneksia hummukseen. Klodasin lautaselle päätyy hummusta tällöin noin 110 grammaa. 

– Näin syntyy täyttävä välipala, joka sisältää runsaasti kuituja, terveellisiä rasvoja ja proteiinia, Klodas kirjoittaa.

Pähkinät sellaisenaan

Toinen vaihtoehto on napata välipalaksi kourallinen pähkinöitä. Klodas kehottaa välttämään suolattuja pähkinöitä, sillä suolaamattomista saat ravitsemukselliset hyödyt ilman natriumkuormitusta.

Sydänliitto kertoo sivuillaan, että sopiva päiväannos pähkinöitä on 30 grammaa. Se vastaa käytännössä pientä kourallista, josta enintään puolet saa olla siemeniä.

Pähkinät ja siemenet sisältävät runsaasti proteiinia ja yhdessä kuidun kanssa ne voivatkin lisätä kylläisyyden tunnetta, Sydänliitto kertoo

Hedelmät

Sipsien sijaan kannattaa syödä hedelmiä, vaikkapa kaksi pientä banaania tai kolme appelsiinia. Niistä saa runsaasti vitamiineja, antioksidantteja ja kuitua.

– Emme useinkaan tartu sipsipussiin nälän vuoksi, vaan siksi, että meillä on tylsää, tarvitsemme piristystä tai yksinkertaisesti meidän vain tekee niitä mieli. Ne eivät kuitenkaan ole hyviä syitä kuluttaa jotain, joka sabotoi yrityksiäsi parantaa sydämesi terveyttä, Klodas kirjoittaa.

Etsi sen sijaan vaihtoehtoja, joissa on täysjyväkuitua, omega-3-rasvahappoja, antioksidantteja ja kasvisteroleita, jotka auttavat alentamaan kolesterolia.

Klodaksen mieleen on jäänyt eräs lausahdus:

– Jos sinulla on nälkä, syö omena. Jos et halua sitä, et ole nälkäinen.

Katso myös: Milloin sydämen toiminnasta pitää olla huolissaan?

Sydänsairaudet tappavat suomalaisia - milloin pumpun toiminnasta pitää huolestua? 7:57
Sydänsairaudet tappavat suomalaisia, mutta milloin pumpun toiminnasta pitää oikeasti olla huolissaan? Haastattelussa Sydänliiton pääsihteeri Marjaana Lahti-Koski.

Lähteet: CNBC, Sydänliitto

Lue myös:

    Uusimmat