Käräjäoikeus päätti: Julisteen teippaaminen kaupungin kioskiin ei ollut rikos

Syyttäjän mielestä 30-vuotias mies syyllistyi vahingontekoon, kun hän teippasi neljä julistetta Helsingin kaupungin omistaman kioskin seinään. Helsingin käräjäoikeuden mukaan kyse ei kuitenkaan ollut rikoksesta.

Teko tapahtui huhtikuun lopussa 2015. 30-vuotias myönsi kiinnittäneensä julisteet Helsinginkadun ja Fleminginkadun kulmassa olevan lippakioskin seinään, mutta kiisti vahingonteon.

30-vuotias kertoi, että hänellä oli yritys, joka oli harjoittanut mainosten kiinnittämistä jo kaksi vuotta. Hänen mukaansa kiinnityksessä käytetään viisi senttiä leveää, läpinäkyvää pakkausteippiä, joka ei poistettaessa jätä jälkiä. Julisteet ja teipit on miehen mukaan helppo poistaa repäisemällä.

Helsingin kaupungin rakennusvirasto vaati mieheltä puhdistuskuluja yhteensä 337 euroa.

Rikos vai ei?

Käräjäoikeus joutui pohtimaan oliko kyse rikosoikeudellisesti rangaistavasta vahingonteosta tai lievästä vahingonteosta.

Perustuslain mukaan syylliseksi saa katsoa vain sellaisen teon, joka tekohetkellä on säädetty rangaistavaksi. Laillisuusperusteen mukaan taasen lainkäyttäjä ei saa edetä tulkinnoissaan syytetyn vahingoksi säännöksen sanamuodon ulkopuolelle.

Käräjäoikeus totesi, että vahingonteossa on kyse omaisuuden hävittämistä tai vahingoittamisesta. Vahingonteolla tarkoitetaan esinevahingon aiheuttamista konkreettiselle esineelle.

Vahinko voi olla rikkomista, turmelemista tai likaamista.

Kun 30-vuotias kiinnitti julisteet teippaamalla, eikä esimerkiksi liimaamalla, ei kioskin seinään jäänyt jälkiä, käräjäoikeus totesi.

Oikeuden mukaan 30-vuotias ei vahingoittanut Helsingin kaupungin omaisuutta, vaikka julisteiden poistosta olisi sinänsä jotain vaivaa ja kuluja aiheutunut. Oikeus piti julisteiden poistamista helposti suoritettavana toimenpiteenä, eikä siinä vaadittu seinän puhdistamista. Perusteita vaadittuihin korvauksiin ei jutussa ollut.

Aiemmin vuonna 2005 Helsingin käräjäoikeus on pitänyt tarrojen ja kaakelilaattojen liimaamista sähkötolppiin ja -kaappeihin rangaistavana. Tässä tapauksessa oli kyse teippaamisesta.

Kun syytteet hylättiin, niin valtio maksaa 30-vuotiaan oikeudenkäyntikuluja 1100 euroa.

Helsingin kaupunki poisti rakennusviraston mukaan vuonna 2014 kaupungista luvattomia ilmoituksia ja tarroja 9641 kappaletta. Ulkoistetun puhdistamisen kulut olivat 139258 euroa.

Vaikkei mainoksen teippaaminen ollut tässä tapauksessa rikos, niin kaupunki voi jatkossakin tietysti poistaa julisteet.

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja