Käräjäoikeus hylkäsi syytteet lasten pakkosyöttämisestä

Lasten pakottaminen syömään ja muu ankara kohtelu eivät tuoneet rangaistusta hattulalaisen päiväkodin työntekijöille. Hämeenlinnan käräjäoikeus hylkäsi kahta naista vastaan nostetut syytteet pahoinpitelyrikoksista tänään.

Käräjäoikeus totesi hoitajien kohdelleen lapsia ankarasti ja päiväkodin arvojen vastaisesti. He muun muassa laittoivat väkisin ruokaa itkevien lasten suuhun pitäen lapsia kiinni käsistä, päästä, niskasta ja hartioista. Itkeviä lapsia vietiin myös yksin parkumaan nukkumishuoneeseen.

Syyttäjä vaati päiväkodin työntekijöille rangaistusta kolmesta pahoinpitelystä ja kahdesta lievästä pahoinpitelystä, joiden uhrit olivat 1-4-vuotiaita tyttöjä ja poikia. Väitetyt teot tapahtuivat viime vuoden kevään ja viime tammikuun välisenä aikana päiväkoti Marjahatussa ja sen edeltäjässä Kotipesässä.

Vanhemmat kertoivat lasten olleen kaltoinkohtelun vuoksi itkuisia ja pelokkaita. Yhdellä 2-vuotiaalla oli käsivarressa mustelmia, joiden epäiltiin tulleen hoitajan kovista otteista.

Oikeus perusteli syytteiden hylkäämistä sillä, etteivät työntekijät tarkoittaneet aiheuttaa lapsille kipua. Hoitajien todettiin työskennelleen yli kahdenkymmenen lapsen vuorohoitoryhmässä, jossa oli kerralla kaksi tai kolme hoitajaa. Oikeuden mukaan näin suuren lapsijoukon valvonta vaatikin jonkinlaista tiukkuutta.

Päätöksessä katsotaan hoitotyön edellyttävän, että lapsi saa tarvitsemansa ravinnon hoidon aikana. Oikeuden mielestä hoitajien kokemustaustan erilaisuus voi vaikuttaa siihen, milloin he pitävät tarpeellisena lopettaa vastustelevan lapsen syöttämisen.

Ei näyttöä oksennuksen syöttämisestä

Viisikymppiset naistyöntekijät myönsivät oikeudessa käyttäneensä "puolipakkoa" lasten syöttämisessä. Toinen syytetyistä selitti, että olisi ollut suurempi laiminlyönti olla huolehtimatta lasten ravinnonsaannista.

Syytteen mukaan 2-vuotias tyttö pakotettiin syömään jo kertaalleen oksentamansa murot. Hoitaja kiisti tämän, eikä oikeus löytänyt asiasta näyttöä. Oikeuden päätöksestä käy ilmi, että epäselvyyttä on lähinnä oksennuksen määritelmästä.

- Tavatonta ei ole, että lapsi pulauttaa ruokaa suustaan. Yksinomaan (yhden hoitajan) käsitys siitä, että lautaselle suusta tulleet murot ja maito olisivat oksennettua ruokaa, ei ole riittävä näyttö väitetystä oksennuksen syöttämisestä, järkeilee oikeus.

Käräjäoikeuden ratkaisun tekivät laamanni ja kolme lautamiestä.

Vanhemmat tyytymättömiä päätökseen

Erään päiväkodissa väkisin syötetyksi tulleen lapsen äiti kertoo olevansa tyytymätön käräjäoikeuden päätökseen. Hän ei vielä osaa sanoa, aikooko perhe valittaa tuomiosta hovioikeuteen.

- Päällimmäisenä on epäusko siihen asiaan. Odotin, että asia olisi saanut toisenlaisen ratkaisun.

Vanhemmat saivat tietää päiväkodin karuista ruokahetkistä tammikuussa. Äidin mukaan vanhemmat eivät osanneet aavistaa mitään tällaista tapahtuneen.

- Jälkeenpäin olemme pohtineet asioita, että mikä on voinut johtua mistäkin. Tyttö oppi aika reippaasti sen jälkeen syömään itse. Ne pakottamistilanteet ilmeisesti johtivat siihen, että hän rupesi syömään itse, jotta kukaan ei syötä väkisin, äiti kertoo.

Kolmen lapsen äiti aikoo jatkossakin pitää jälkikasvunsa samassa päiväkodissa, jos pakkosyöttämisistä syytetyt työntekijät eivät enää tule sinne töihin.

- Siellä on muuten ihan mukavia työntekijöitä ja lapset ovat tykänneet päiväkodista. Lapsilla itsellään on toivomus, että toivottavasti nämä kaksi eivät tule enää heitä kiusaamaan.

Syytteessä olleet työntekijät saavat yhä palkkaa

Syytteessä olleet päiväkodin työntekijät ovat yhä Hattulan kunnan palveluksessa. Kunnan sosiaalijohtajaa sijaistavan Eeva Ylämurron mukaan heidät on vapautettu työstä, mutta he saavat palkkaa.

- Odotamme rauhassa lainvoimaista ratkaisua, Ylämurto sanoo.

Käräjäoikeuden ratkaisu saa lainvoiman viikossa, jos kukaan ei ilmoita tyytymättömyyttään. Jos joku asianosaisista valittaa hovioikeuteen, lainvoimainen ratkaisu lykkääntyy luultavasti useita kuukausia.

Päiväkoti Marjahatun johtajaa ei tänään tavoitettu kommentteja varten. Tänään vuorossa olleet työntekijät sanoivat, ettei heillä ole mitään sanottavaa päiväkodin ruokailukäytännöistä.

Stakesista tai sosiaali- ja terveysministeriöstä ei tänään löytynyt asiantuntijaa kommentoimaan sitä, onko olemassa ylätason ohjeistusta lasten pakkosyöttämisestä päiväkodeissa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat