Kansanedustaja tuki kohuliikemies Merisalon huijaushanketta

Kansanedustaja Lauri Oinonen (kesk.) on edistänyt vaalirahoituskohusta tunnetuksi tulleen liikemies Arto Merisalon liiketoimia, jotka osoittautuivat myöhemmin huijaukseksi.

Tapahtumat sijoittuvat vuodelle 1997. Tuolloin Merisalo yritti perustaa sohvatehdasta Haapamäelle, keskisuomalaiseen Keuruun kaupunkiin. Hän houkutteli Keuruuta sijoittamaan rahaa Expo-Unito -yhtiön tehtaaseen.

Tuohon aikaan Merisalo kärsi vankeustuomiota aiemmista talousrikoksistaan. Keuruun kaupunginvaltuuston puheenjohtaja, nykyinen kansanedustaja Lauri Oinonen (kesk.) kävi tapaamassa Merisaloa myös vankilassa.

-Emme keskustelleet huonekalutehtaan asioista vaan kyseessä oli henkilökohtainen tapaaminen, Lauri Oinonen muistelee nyt.

Oinonen ajoi Merisalon tehdashanketta voimakkaasti

Kaupunginvaltuuston puheenjohtajana Lauri Oinonen ajoi Merisalon Expo-Unito -hanketta voimakkaasti. Hän perusteli valtuutetuille luottamustaan liikemieheen muun muassa Merisalon "kristillisellä uskolla".

-Ihmisestä pitää koettaa uskoa hyvää. Olen aina halunnut edesauttaa työpaikkoja Haapamäelle, rovasti Oinonen sanoo.

Oinonen ja Keuruun tuolloinen kaupunginjohtaja olivat valmiit sijoittamaan tehdashankkeeseen merkittävän summan verovaroja. Oinonen piti yrityshanketta lupaavana.

-Halusimme selvittää myönteisessä hengessä, jos joku on Keuruulle tulossa. Me olemme myötämielisiä kaikille, jotka ovat Keuruusta kiinnostuneita. Ei se ole mikään kaupunki, joka ei keskustele ihmisten kanssa, hän mainitsee.

Neuvotellun sopimuksen mukaan kaupungin piti rakentaa Haapamäelle sohvakalusteyhtiötä varten 500 000 euron halli, johon Expo-Unito olisi tullut vuokralle. Lisäksi kaupungin piti ostaa yhtiölle koneita yli 33 000 eurolla. Tätä suunnitelmaa kaupunginvaltuusto ei lokakuussa 1997 hyväksynyt.

Toisen kerran asia tuli valtuustoon marraskuussa 1997. Nyt kaupunginhallitus ehdotti, että kaupunki ostaa yritykselle koneita yli 33 000 eurolla. Valtuuston puheenjohtaja Oinonen puolusti jälleen hanketta.

Yksi valtuutetuista toi kokouksessa esiin sen, että Oinosen ja Keuruun kaupunginjohtajan neuvottelukumppani oli talousrikoksista tuomittu mies. Hän tarkoitti kommentillaan Merisaloa. Valtuustossa Lauri Oinoselta kysyttiin, näkikö hän asiassa moraalista ongelmaa. Oinonen ilmoitti tienneensä vankeustuomiosta ja myös siitä, että Merisalo oli vankilasta käsin käynyt Expo-Unitossa töissä.

-Luottotiedot olisi selvitetty myöhemmin, jos kaupunki olisi tehdashankkeeseen lähtenyt. Meillä on kamreerit ja tilintarkastajat sitä varten, perustelee Oinonen sohvafirman tukemista.

Oinosen ja kaupunginjohtaja pitivät tehdasideaa hyvänä, mutta valtuutetuille rikoshistorian paljastuminen oli liikaa. Valtuuston kokous keskeytettiin. Keuruu hylkäsi Oinosen ja kaupunginjohtajan virittämän yhteistyön huonekalutehtaan kanssa.

Oinonen uskoi veroja vältelleeseen yhtiöön

Päätös osoittautui viisaaksi, sillä Merisalon huonekalufirma Expo-Unito Oy oli todellisuudessa konkurssikypsä. Verot oli jätetty maksamatta. Koko tehdashanketta oli kaavailtu hatarin perustein. Vuoden 1997 lopussa verottaja haki Expo-Uniton konkurssiin.

Arto Merisalo onnistui silti huijaamaan liikekumppaninsa kanssa Keralta eli Finnveran edeltäjältä huonekalutehdashanketta varten noin 85 000 euron lainan.

Tämän rikoksen poliisitutkinta ja oikeuskäsittely kesti vuosikausia. Merisalo tuomittiin törkeästä petoksesta Espoon käräjäoikeudessa vuonna 2004 ja Helsingin hovioikeudessa 2007. Törkeästä petoksesta tuomittiin myös Merisalon kanssa Expo-Unitoa pyörittänyt mies, entinen helluntailiikkeen saarnaaja.

- Haluan nyt korostaa, että Finnvera on saanut rahansa takaisin korkoineen, kertoo Merisalo.

Oinoselle vaalirahaa Kehittyvien maakuntien Suomelta

Arto Merisalo

Liikemies Arto Merisalon nykyinen työnantaja Nova Group Oy on hankkinut vaalirahan suurlahjoittajille kuten Toivo Sukarille ja Kyösti Kakkoselle liikepaikkoja eri puolilta Suomea. Tuki on maksettu poliitikoille Kehittyvien maakuntien Suomi ry:n kautta.

Lauri Oinonen sai vuoden 2007 eduskuntavaaleja varten Kehittyvien maakuntien Suomi ry:ltä 5000 euroa. Oinonen itse ilmoitti vaalirahoitusilmoituksessaan saaneensa ulkopuolista tukea yhteensä vain 3350 euroa.

Oinosen mukaan Kehittyvien maakuntien Suomi -yhdistyksen rahat menivät vuoden 1999 eduskuntavaalien velkojen maksuun. Tästä syystä hän ei ilmoittanut tuloja vuoden 2007 vaaleja varten saaduiksi rahoiksi.

-Arto Merisalo ei ole koskaan antanut minulle vaalirahaa. En ole senttiäkään, penniäkään saanut. Merisalo ei ole minulle mitenkään erityisen tuttu, mutta olemme kyllä tavanneet Keuruulla helluntailiikkeen Ison Kirjan juhannuskonferenssissa. Edelleen joskus kohdataan, kun kohdataan, Oinonen kertoo.

Myös liikemies Merisalo kiistää koskaan antaneensa vaalirahaa ystävälleen.

-Lauri on ystävä, joka on pitänyt yhteyttä huonompinakin päivinä. En ole rahoillani tukenut yhtään ehdokasta eikä ole myöskään edustamani yhtiö, Arto Merisalo vakuuttaa.

Lue myös:

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja