Mainos

Kansalaiset tukisivat biopolttoaineita liikenteessä

Autoveron porrastusta kulutuksen mukaan kannattaa 68 prosenttia kansasta. 84 prosenttia katsoo, että biopolttoaineilla tulisi olla bensiiniä ja dieseliä pienempi polttoainevero.

Suomalaiset haluavat mielipidekyselyn mukaan edistää ympäristöystävällistä autoilua verotuksen keinoin.

Kannatusta saa esimerkiksi verojen porrastus niin, että vähän polttoainetta kuluttavista autoista maksettaisiin vähemmän veroa kuin muista. Öljy- ja Kaasualan Keskusliitto teetti liikenteen ympäristöasenteista tutkimuksen syyskuun alussa.

Autojen verotuksen porrastusta kulutuksen mukaan kannattaa 68 prosenttia kansalaisista. Vastustajia on vajaat 30 prosenttia.

Myös liikenteen biopolttoaineiden käyttöä haluttaisiin kyselyn mukaan lisätä verotuksen avulla. 84 prosenttia kansalaisista katsoo, että biopolttoaineilla tulisi olla pienempi polttoainevero kuin tavallisella bensiinillä ja dieselöljyllä. Ajatusta vastustaa kymmenesosa suomalaisista. Biopolttoaineita ovat esimerkiksi etanoli ja biodiesel.

Otantatutkimus Oy:n tutkimukseen osallistui tuhat suomalaista ympäri maan Ahvenanmaata lukuun ottamatta. Virhemarginaali on suurimmillaan 3,2 prosenttiyksikköä suuntaan tai toiseen

Tutkimuksessa kysyttiin myös, pitäisikö verotusta muuttaa autokannan uudistamiseksi. Suomalaisista 66 prosenttia kannattaa ajatusta siitä, että auton hankintaveroa alennettaisiin ja käyttöveroa nostettaisiin. Uudistusta vastustaa neljännes kansalaisista.

Dieselautojen verotuksen alentaminen saa kannatusta 64 prosentilta suomalaisia, kun vastustajia on 27 prosenttia.

Ei suurkaupunkien keskustojen tietulleille

Valtaosa suomalaisista eli 84 prosenttia vastustaa sitä, että polttoaineveroja nostettaisiin yksityisautoilun vähentämiseksi. Myöskään tietullit eivät saa kannatusta: 69 prosenttia vastustaa sitä, että suurten kaupunkien keskustoissa kerättäisiin tietulleja ruuhka-aikoina. Tietullien kannalla olisi 28 prosenttia väestöstä.

Yhtenä keinona autokannan nykyistä nopeammaksi uudistamiseksi nähdään vanhoista romutettavista autoista maksettava romutuspalkkio. Vastaajista 73 prosenttia on palkkion kannalla ja 24 prosenttia vastustaa sitä.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.