Mainos

Kanerva: Suomi saattaa lähettää poliiseja Darfuriin

Ulkoministeri Ilkka Kanerva uskoo myös, että Suomi lisää Afganistanin operaatioon osallistuvia joukkoja.

Suomi harkitsee 5-10 poliisin lähettämistä Darfurin kriisialueelle, kertoo ulkoministeri Ilkka Kanerva (kok.).

- Se on investointi, jota siellä kipeästi tarvitaan, Kanerva totesi Pohjoismaiden ja Baltian maiden ulkoministerikokouksessa Turussa.

Afganistaniin Kanerva lähettäisi nykyistä enemmän suomalaisia kriisinhallintasotilaita.

- Minulle olisi yllätys, jos Suomi päättäisi pysyä vastaisuudessakin Afganistanissa nykyisen kokoisella panostuksella. Myös muut Pohjoismaat ja Baltia keskittyvät nyt vahvasti Afganistaniin, Kanerva sanoi Pohjoismaiden ja Baltian maiden ulkoministerikokouksessa Turussa.

Hänen mukaansa ensin pitää kuitenkin harkita rauhassa, mitä Suomi voi Afganistanissa tehdä.

Norja ja Ruotsi operoivat Afganistanissa samalla alueella Suomen kanssa. Ulkoministerien mielestä maiden yhteistyötä alueella kannattaa entisestään syventää.

Esillä myös Nato ja Itämeri

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit keskustelivat myös osallistumisesta Naton nopean toiminnan joukkoihin. Ruotsi odottaa lähiaikoina selvitystä, jonka pohjalta asiaa lähdetään viemään eteenpäin.

- Heillä on tarkoitus edetä asiassa mahdollisesti alkavan syksyn aikana tai ainakin tulevien lumien myötä, Kanerva kertoi.

- Olemme Helsinkiin tiiviissä yhteydessä. Me emme ole tehneet lopullista ratkaisua, Helsinki ei ole tehnyt vielä lopullista ratkaisua. Luulen, että teemme sen yhdessä, sanoi Ruotsin ulkoministeri Carl Bildt.

Ministerikokouksessa käsiteltiin myös Itämeren saasteongelmaa. Kanerva totesi, että vaikka ongelman kimpussa painii valtava määrä toimijoita, asia on hallitusten vastuulla.

- Tulen nostamaan melkoisen älämölön, jos ensi vuoden budjetissa ei löydy rahoitusta asian hoitamiseksi, ulkoministeri lupasi.

Kahden päivän tapaamisessaan Turussa ministerit halusivat myös varmistaa, että Itämeren alue pysyy EU:n asialistalla tulevina vuosina, kun EU-puheenjohtajavuoro on usealla Etelä-Euroopan valtiolla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.