Mainos

Kanatilojen salmonella tuli todennäköisesti rehusta

Keskiviikkona kanatiloilta löytyneet salmonellabakteerit ovat todennäköisesti peräisin rehusta, kertoo Elintarviketurvallisuusvirasto Evira.

Salmonellaa on löytynyt Raision rehusta, ja kanta luultavasti on sama kuin se, jota havaittiin keskiviikkona kahdella munintakanatilalla.

Yksikönjohtaja Kaija Varimo Evirasta ei kuitenkaan usko, että salmonella olisi vaarassa päätyä suomalaisten ruokapöytiin.

Bakteeria löytyi munintakanoille tarkoitetusta Kanatiiviste-nimisestä tuotteesta. Viranomaiset ottavat näytteet kaikilta tuotantotiloilla, joihin on toimitettu saastuneeksi epäiltyä rehua. Jos eläimet ovat saaneet tartunnan, tilalta ei saa toimittaa eläimiä tai munia muille tiloille tai kulutukseen.

Saastuneeksi epäiltyä rehua on Varimon mukaan 10-20 tilalla, joista osa on pieniä. Raisio hakee epäilyksenalaiset rehut pois ja tuo tilalle korvaavia valmisteita. Vielä varastossa olevat rehut on asetettu myyntikieltoon.

Salmonellan arvellaan kulkeutuneen Kanatiivisteeseen ulkomaisesta soijarouheesta. Varimon mukaan rehun raaka-aineina käytettävissä soija- ja rapsirouheissa on toisinaan salmonellaa, mutta normaalisti bakteeri tuhoutuu, kun rouhetta käsitellään ennen sen käyttämistä rehuun.

Salmonellaa löytyy Suomessa rehusta harvoin. Varimo kertoo, että viimeksi sitä oli nautakarjan rehussa vuonna 1995.

(MTV3-STT)

Lue lisää:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.