15-vuotiaan venäläistähden dopingkohu ottaa uusia kierteitä – Wada vastustaa ratkaisua, KOK teki tylyn linjauksen

MTV raportoi Pekingistä: Taitoluistelijan dopingkäryssä ratkaisu 4:20
MTV raportoi Pekingistä: Taitoluistelijan dopingkäryssä ratkaisu.

KOK ja Wada vaikuttavat vastustavan taitoluistelija Kamila Valijevan kilpailemista Pekingin olympialaisissa. Cas kuitenkin salli vasta 15-vuotiaan venäläistähden kisoihin osallistumisen käynnissä olevasta dopingsotkusta huolimatta.

Taitoluistelun tähtiurheilija Kamila Valijeva antoi positiivisen dopingnäytteen 25. joulukuuta Venäjän mestaruuskilpailujen yhteydessä. 

Käry tuli kuitenkin ilmi vasta kesken olympialaisten eli noin kuuden viikon viiveellä. Venäjän voittaman joukkuekilpailun mitaliseremonia peruttiin, ja Valijeva asetettiin hetkellisesti väliaikaiseen kilpailukieltoon, jonka Venäjän antidopingtoimisto Rusada kuitenkin perui valituksen jälkeen.

Seuraavaksi Valijevan jatkoa olympiakilpailuissa ryhdyttiin pohtimaan Urheilun kansainvälisessä vetoomustuomioistuimessa Casissa. Sen tekemä tuore päätös sallii Valijevan kilpailemisen Pekingissä.

Cas painotti ratkaisussaan Valijevan alaikäisyyttä, jonka myötä kilpailukieltoon asettaminen aiheuttaisi urheilijalle "korjaamatonta harmia".

Maailman antidopingtoimisto Wada ilmoitti olevansa "pettynyt" Casin tekemään ratkaisuun, joka ei sen mukaan noudata lainkaan Wadan sääntöjä.

– Vaikuttaa siltä, että Casin paneeli ei huomioinut sääntöjen kirjainta, joka ei salli poikkeuksia tehtävän pakollisiin väliaikaisiin kilpailukieltoihin edes "suojeltujen henkilöiden", mukaan lukien alaikäisten kohdalla, Wada tiedotti.

Wada myös vahvisti käynnistävänsä tutkinnan Valijevan taustajoukkojen toiminnasta.

Valijevan joulukuun 25. päivänä antama dopingnäytteen A-näyte sisälsi analyysin perusteella sydänlääkettä, joka mahdollistaa urheilijan kestävyyden parantamisen. Taitoluistelutähden taustajoukot ovat vakuuttaneet kultamitalisuosikin olevan täysin puhdas urheilija.

Ei mitaliseremonioita

Kansainvälinen olympiakomitea KOK on tiedottanut, että sen on noudatettava Casin tekemää päätöstä Valijevan kilpailemisen suhteen.

KOK on kuitenkin linjannut, ettei se aio järjestää mitaliseremoniaa taitoluistelun joukkuekilpailulle Pekingin olympialaisten aikana. Venäjä voitti kilpailussa kultaa, mutta KOK:n mukaan ei olisi oikein järjestää seremoniaa joukkueelle, jonka yksi jäsenistä on keskeneräisen dopingtapauksen keskiössä.

On mahdollista, että Venäjältä riistetään kultamitalisija vielä Valijevan tapauksen lopullisen ratkaisun yhteydessä.

KOK myös pyytää Kansainväliseltä luisteluliitolta ISU:lta Valijevalle oikeutta osallistua naisten yksilökilpailun vapaaohjelmaan torstaina, mikäli hän selviää 24 parhaan luistelijan joukkoon tiistaina kilpailtavassa lyhytohjelmassa.

Jos kultamitalisuosikki Valijeva selviytyy naisten yksilökilpailussa kolmen parhaan joukkoon, koko mitaliseremonia jätetään KOK:n tuoreen linjauksen myötä järjestämättä olympialaisissa.

Naisten taitoluistelun lyhytohjelma luistellaan tiistaina aamupäivällä. Suomea kilpailussa edustaa Jenni Saarinen.

Lue myös:

    Uusimmat