Kallis öljy paransi sähkön kilpailukykyä lämmityksessä

Korkea öljyn hinta on parantanut sähkön kilpailukykyä rakennusten lämmityksessä rajusti parin viime vuoden aikana. Sähköntuottajat rummuttavat nyt innokkaasti oman tuotteensa edullisuutta. Heidän mukaansa sähkön suosio pientalojen lämmityksessä onkin kasvanut selvästi.

Sähköenergialiiton toimitusjohtaja Juha Naukkarinen korosti maanantaina, että sähkön hintatrendi on ollut laskeva, kun lämmitysöljyn hinta on samaan aikaan noussut voimakkaasti. -Pientalojen lämmityssähkön hinta on tänä vuonna elokuun loppuun mennessä laskenut keskimäärin kolme prosenttia, kun kevyen polttoöljyn hinta on samaan aikaan noussut 80 prosenttia, sanoi Naukkarinen maanantaina. Nousu on jatkunut syyskuussa, joten hintaero on edelleen syventynyt.

Sähköenergialiiton toimitusjohtajan mukaan kilpailutilannetta painavat sähkön ja sähkölämmityksen eduksi myös pari vuotta sitten avautuneet sähkömarkkinat. Sähkön reaalihinta Suomessa on laskenut vuodesta 1996 peräti 25-30 prosenttia, mutta valtion sähköverot ovat syöneet kuluttajan saamasta hyödystä suuren osan, Naukkarinen totesi.

Sähkön kilpailukyvyn parantumisen taustalla on luonnollisesti öljyn maailmanmarkkinahinnan nousu. Sähkön tuotanto perustuu kuitenkin moniin eri polttoaineisiin, melkoiselta osin myös kotimaisiin. -Osittain hinnat ovat vain välillisesti sidoksissa öljyn maailmanmarkkinahintaan. Sen seurauksena sähkön hinta reagoi öljyn hinnan kehitykseen viiveellä ja maailmanmarkkinahintojen nousua pienemmällä painolla, huomautti Naukkarinen.

Sähkö on Naukkarisen mukaan lisännyt suosiotaan erityisesti uusien pien- ja rivitalojen lämmitysratkaisuna. Tällä hetkellä 60-65 prosenttia uudisrakentajista valitsee lämmitysmuodokseen sähkölämmityksen. Sen rinnalla käytetään yhä useammin myös aivan uusia ja sähkön lailla kestävää kehitystä palvelevia sekä ympäristölle ystävällisiä energiaratkaisuja, hän mainitsi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja