Kalervo rakensi kellariinsa sodanaikaisen korsun – tähän lohjalaiskotiin tullaan Amerikasta asti

Tältä näyttää sodanaikaisessa korsussa Kaarteen sotamuseossa 0:57
Tältä näyttää sodanaikaisessa korsussa!

Lohjalaisten Kalervo ja Teija Kaarteen kodin kellari pitää sisällään aarteita. Harrastuksesta lähtenyt Suomen talvi- ja jatkosotiin liittyvien esineiden keräily on paisunut julkiseksi museotoiminnaksi.

Kaarteen Sotamuseossa on huima kokoelma sotiin liittyvää esineistöä. Sen lisäksi tunnelmaan pääsee museon eri osastoilla, kuten juoksuhaudassa, korsussa ja yleisessä väestönsuojassa.

Äänitehosteet lisäävät kokemuksen purevuutta. Aika ajoin vierailla ovat tunteet pinnassa, varsinkin väestönsuojassa ja sotalapsista kertovalla osastolla.

– Kerran eräs vieras tiesi, että hänen isänsä oli saanut surmansa korsussa. Hän halusi vielä ennen ryhmän lähtöä käydä siellä ja olla hetken hiljaa itsekseen, Kalervo Kaarre kertoo.

Artikkelin videolta voit katsoa, millaisissa oloissa sotilaat nukkuivat ja viettivät aikaansa maahan kaivetuissa korsuissa.

Rahaa on mennyt

Museossa vierailulla on käynyt kaksi Suomen puolustusministeriä ja useita sotiemme veteraaneja. Ulkomaisia sotaharrastajiakin on nähty, heistä kaukaisimmat ovat tulleet Atlantin takaa.

Pelkällä nopealla vilkaisulla näkee, että rahaa on palanut. Summia Kaarre ei kommentoi.

– Kyllähän siihen on kertynyt muutama pennonen, Kaarre vastaa hymy huulillaan.

Suomalaiskodissa on mittava sotamuseo ja pala kotimaista historiaa 6:30
Katso koko esittely yllä olevalta videolta!

Lue myös:

    Uusimmat