Kalaa porvarin tavalla (4 annosta)
- 1 made tai kuha
- ½ pulloa valkoviiniä
- vettä
- voita
- sipulirenkaita
- persiljaa
- ruohosipulia
- timjamia
- laakerinlehtiä
- basilikaa
- neilikkaa
- suolaa
- pippuria
Kastike
- voita
- vehnäjauhoja
- tilkka viinietikkaa
- lusikallinen vettä
- suolaa
- pippuria
- muskottia
- silputtua anjovista
- kapriksia
Valuttakaa kaloista veri, puhdistakaa ne ja ottakaa maksat talteen. Pankaa kalat kiehumaan liemeen, jossa on puoli pulloa valkoviiniä, puoli septieriä vettä, voita, sipuliviipaleita, persiljaa, ruoholaukkaa, timjamia, laakerinlehteä, basilikaa, neilikkaa, suolaa ja pippuria. Nostakaa kypsät kalat tarjoiluvadille ja tarjotkaa ne sakean kastikkeen kanssa, jonka valmistatte näin: pankaa pannulle voita, jauhoja, tilkka viinietikka, lusikallinen vettä, suolaa, pippuria, muskottia ja silputtua anjovista sekä joitakin kapriksia.
Friteerattu persilja
- valkoviiniä
- vehnäjauhoja
- kermaa
- 2 keltuaista
- 1 valkuainen
- persiljaa
- rypsiöljyä
Friteeraustaikina valmistetaan näin: valkoviiniin sekoitetaan vehnäjauhoja, kermaa ja vatkattu munaseos, jossa 2 keltuaista ja yksi valkuainen, persiljanoksat kastetaan taikinassa ja uppopaistetaan nopeasti öljyssä.
Täytetyt omenat (4 annosta)
- ¼ kg appelsiinien ja sitruunoiden hedelmälihaa
- ¼ kg omenoita kuorittuina
- aprikoosimarmeladia
- kokonaisia omenoita
- sokerilientä
Murskaa sitrushedelmien ja muutaman omenan sisus morttelissa ja sekoittakaa muhennos aprikoosimarmeladiin. Ottakaa nyt omenia ja poistakaa niistä keskusta peukalon mentävän reiän verran. Täyttäkää reikä marmeladilla ja pankaa omenat kypsymään hopeavadille mietoon uuniin tai ympäröikää lautanen tulella. Kun omenat ovat kypsiä, tarjoilkaa ne sokeriliemessä.
Reseptit: Tuula Royer-Rantala/ Ludvig XV:n keittiömestarin Keittotaidon kannettava käsikirja