Mainos

Kaksi Grönlantia ylittänyttä suomalaista kuoli

Grönlannin halki yrittäneen suomalaisretkikunnan kaksi jäsentä on kuollut keskiviikon ja torstain välisenä yönä. Helsingin Sanomien mukaan espoolainen Ari Mattila ja iniöläinen Tommi Heinonen menehtyivät hypotermiaan eli kehon alilämpöisyyteen. Retkikunnan kolmas jäsen Timo Polari pelastettiin jäätiköltä. MTV3:n uutiset tavoittivat aamulla Polaria Grönlannissa hoitavan lääkärin. Hänen mukaansa Polari on olosuhteisiin nähden fyysisesti hyvässä kunnossa.

Retkikunta oli hiihtänyt viisi päivää erittäin raskaissa olosuhteissa. Uupuneet vaeltajat eivät saaneet telttaa pystyyn keskiviikkoiltana kovan tuulen vuoksi.

Teltta ilmeisesti ryöstäytyi retkeilijöiden käsistä kovassa tuulessa ja lensi tiehensä. Yleensä retkikunnilla on mukana myös kevyttekoinen varateltta, mutta tässä tapauksessa siitä ei ollut apua. Ainoa pelastuskeino on kaivautua mahdollisimman syvälle lumeen odottamaan apua.

Miehet käynnistivät hätälähettimen, mutta apuun tullut helikopteri ei enää ehtinyt pelastaa Mattilaa ja Heinosta. Ari Mattila oli 26-vuotias atk-konsultti. 27-vuotias Tommi Heinonen oli puolestaan valmistumassa lastentarhan opettajaksi.

Onnettomuudesta selvinnyt 29-vuotias Timo Polari on kotoisin Seinäjoelta, jossa hän työskentelee liikunnan opettajana.

Retkikunnan tavoitteena oli hiihtää Grönlannin mannerjäätikön halki Ammassalikista Kangerlussuaqiin. Matkaa reitillä on noin 600 kilometriä, jonka retkikunta arveli taittuvan neljässä viikossa.

Boucht: Olosuhteet saattoivat olla tosi pahat

Kokeneen vaasalaisen naparetkeilijän asianajaja Christer Bouchtin mukaan Grönlannin halki yrittänyt suomalaisretkikunta oli varustautunut erittäin hyvin matkaa varten. Ilmasto-olot Grönlannissa ovat kuitenkin tähän vuoden aikaan vaikeat.

Myrsky riehuu usein, ja ja pakkasta saattaa olla hyvinkin 50 astetta. Christer Boucht hiihti saman reitin Grönlannin halki Ammassalikista Kangerlussuaqiin vuonna 1966.

Matkaa tehtiin tuolloin viisihenkisen suomalaisen retkikunnan ja koiravaljakkojen voimin. Retki aloitettiin toukokuun lopulla, jolloin pahin talvi alkoi olla takana päin ylhäällä jäätiköllä.

Retkikunta kävi Bouchtin luona pari kuukautta sitten neuvottelemassa tulevasta matkastaan. Boucht neuvoi tuolloin retkeläisiä ottamaan mukaansa koiria, mutta miehet sanoivat vetävänsä itse tavaransa.

Koirat ovat naparetkillä liikkuvia lämmön lähteitä - tiukan paikan tullen niiden joukkoon voi mennä makaamaan ja pysytellä lämpimänä, neuvoo Boucht.

-Mukana oli parhaat varusteet mitä Suomesta saa. Teltan pystyttämistä ei kuitenkaan pysty harjoittelemaan sellaisissa oloissa, jotka Grönlannissa nyt oli, sanoo Boucht.
(MTV3-STT)

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja