Marjoista löytyi kiistaton terveyshyöty – suosi etenkin mustikkaa!

mustikka
Shutterstock

Runsaasti hedelmiä ja marjoja syövät miehet säästyvät muita todennäköisemmin sydänkohtauksilta ja aivoinfarkteilta, tuore tutkimus osoittaa. Tutkimuksessa hyödyt liitettiin etenkin antosyaaniin ja flavanoneihin, joita saa sinisistä ja punaisista hedelmistä ja marjoista sekä sitrushedelmistä.

Tutkimuksessa 44 000 miestä seurattiin keskimäärin 24 vuoden ajan ja tuona aikana heistä 4 000 sai sydänkohtauksen ja 1 600 aivoverenkiertohäiriön.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot sairastumisista miesten ruokavaliotietoihin, eniten antosyaania saavien riski sairastua sydänkohtaukseen havaittiin 14 prosenttia pienemmäksi kuin niitä vähänlaisesti saavien. Runsas flavanonien saanti liittyi puolestaan 22 prosenttia pienempään riskiin sairastua aivoinfarktiin.

Tulokset vahvistavat ja laajentavat aiempaa tutkimusnäyttöä hedelmien ja marjojen terveyshyödyistä ja osoittavat antosyaanin ja flavanonien ehkäisevän myös miesten sydänoireita. Aiemmat tutkimukset on tehty lähinnä naisilla.

Suomessa keskeisiä antosyaanin lähteitä ovat etenkin mustikat, mutta flavanoneja saa lähinnä appelsiinista, mandariineista ja muista sitrushedelmistä. Varmin tapa saada terveyshyödyt on syödä hedelmät ja marjat tuoreina.

Tutkimus julkaistiin American Journal of Clinical Nutrition -lehdessä.

Lähde: Duodecim


Lue myös:

    Parhaat ruokaohjelmat

    • card_kaappaus_keittiossa
      Kaappaus keittiössä

      Huippukokki Kari ‘Kape’ Aihinen rientää suomalaisten kotikokkien avuksi. Nirsoilu, napostelu ja liian yksipuoliset ruokavaliot jäävät historiaan, kun Kape palauttaa keittiöihin tekemisen ilon sekä tuo lautasille värejä ja terveellisiä, maukkaita ruokia. Tehdään keittiöstä taas kodin paras paikka!