Mainos

Kakolanmäen laitokset korvataan modernilla vankilalla

Turkuun rakennetaan lähivuosina uusi, nykyaikainen vankila, joka korvaa Kakolanmäellä nykyisin sijaitsevat kolme vanhaa ja huonokuntoista erillistä laitosta eli Turun vankilan, Turun tutkintavankilan ja Vankimielisairaalan. Hankkeen kokonaiskustannukset ovat runsas 56 miljoonaa euroa (noin 335 milj. markkaa).

Vankilalle on alustavasti osoitettu rakennuspaikaksi vajaan 30 hehtaarin tontti Turun kaupungin Ihamuotilan kylästä. Rakennusteknisestä toteutuksesta vastaa Senaatti-kiinteistöt, jonka omistukseen vankilakiinteistöt siirtyivät jo viime vuoden alussa. Alustavan puitesuunnitelman mukaan uuden vankilan rakennustyöt on määrä aloittaa ensi vuonna, jolloin vankila valmistuisi vuonna 2006.

Vankilapaikkoja uuteen laitokseen on suunniteltu 300, joista 40 on vankimielisairaalan potilaspaikkoja. Paikat jakaantuvat kaikkiaan 19 asunto-osastolle ja 26 asumisyksikköön. Henkilökunnan kokonaismääräksi on suunniteltu 280.

Uuteen vankilaan tullaan sijoittamaan eri ikäisiä, eri sukupuolta olevia, eri pituisia rangaistuksia suorittavia sekä eri turvallisuustasoa edellyttäviä tutkinta- ja vankeusvankeja.

Uuden vankilan hankesuunnitelma luovutettiin oikeusministeri Johannes Koskiselle (sd.) tänään Helsingissä. Suunnitelma on valmisteltu yhteistyössä Turun vankiloiden henkilökunnan, Senaatti-kiinteistöjen ja muiden yhteistyötahojen kanssa. Mielipidekyselyllä on kartoitettu myös vankien näkemyksiä.

Osastot mitoitettu eri tavoin

Vankilaan on suunniteltu eri tavoin mitoitettuja osastoja, joihin vankeja voidaan sijoittaa laitosturvallisuus huomioiden. Mm. nuorille, naisille ja päihdekuntoutukseen osallistuville tulee omat osastonsa.

Uutta on vapautuville vangeille suunniteltu oma osasto, josta vapautuminen tapahtuu entistä suunnitelmallisemmin. Laitokseen tulee myös ensi kertaa vankien alueellista sijoittelua hoitava yksikkö.

-Osastoinnin tarkoituksena on huolehtia vankilan sisäisestä järjestyksestä, väkivallattomasta ja päihteettömästä laitosympäristöstä, "säilytysvarmuudesta" ja työturvallisuudesta. Turvallisuusajattelu ulottuu myös kaikkiin rakenteellisiin ratkaisuihin, toteaa vankeinhoitojohtaja Jari Lohi Rikosseuraamusvirastosta.

Rikosten uusimisriskin pienentämiseksi otetaan käyttöön toimintaohjelmia, jotka on suunniteltu vähentämään rikollista käyttäytymistä aiheuttavia ja ylläpitäviä tekijöitä. Vankilaan rakennetaan mm. työtoiminta-, opiskelu- ja harrastetiloja. Työtoiminnan aloiksi tulevat metalli- ja puusepänteollisuus, pienkonekorjaamo sekä graafisen alan teollisuus.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.