Kainuun metsäkiista kärjistyi kolarissa

Kainuun metsäkiista kärjistyi tänään, kun metsätyökone ja luonnonsuojelijoiden maastoauto törmäsivät metsäautotiellä lähellä Puolangan Nuolipuron vanhaa metsää.

Ympäristöjärjestö Greenpeacen edustajat väittävät Metsähallituksen työmaan metsätraktorin ajaneen tahallaan päin heidän autoaan. He ilmoittivat tekevänsä asiasta rikosilmoituksen.

-Raskas metsätraktori ajoi mielenosoittajien auton päälle törmäten auton etuosaan kuljettajan oven kohdalle ja ruhjoen autoa pahasti, Greenpeace tiedotti.

Auton toinen ovi sai lommoja ja ikkuna ilmeisesti särkyi. Henkilövahinkoja ei sattunut. Paikalla oli ainakin kaksi Greenpeacen mielenosoittajaa.

Vastapuolen näkemys tapahtuneesta oli toinen. Metsähallituksen tiimiesimiehen Ahti Juntusen mukaan metsätraktori hipaisi aktivistien autoa vahingossa.

-Turma sattui noin kilometrin päässä työmaasta ennen varsinaista mielenosoitusta, kun kone oli vasta siirtymässä hakkuualueelle. Aktivistien autoja oli parkissa varsin suppealla alalla. Yksi autoista lähti liikkeelle. Koneen kuljettaja ei huomannut tätä, ja kone hipaisi autoa, Juntunen kertoi.

Suomussalmen poliisi vahvisti päivällä, että kaksi ajoneuvoa oli kolaroinut metsäautotiellä aamupäivällä. Tutkimukset tapahtumapaikalla olivat vielä kesken. Komisario Kari Tornbergin mukaan vielä oli liian aikaista puhua rikosepäilystä.

Mielenosoitus hakkuita vastaan

Onnettomuus sattui aamupäivällä vähän ennen kuin ympäristöjärjestö Greenpeace järjesti mielenilmauksen varsinaisella hakkuualueella. Toistakymmentä järjestön mielenosoittajaa pysäytti avohakkuut metsässä, joka järjestön mukaan on luonnonsuojelullisesti arvokas pienvesikohde.

Metsähallituksen mukaan nyt hakattava leimikko on tavanomaista talousmetsää, joka ei ole kuulunut suojeluinventointeihin tai -ohjelmiin. Nuolipuron ympäristö säilyy Metsähallituksen mukaan luonnontilaisena, sillä alueen metsäsuunnitelmassa siitä on muodostettu luontokohde, jota ei hakata.

Otteet Kainuussa tiukentuivat jo alkuviikosta, kun poliisi otti Suomussalmella kiinni kolme luonnonsuojelijaa, joille annettiin oleskelu- ja liikkumiskielto kolmen kunnan alueella. Heitä kiellettiin tulemasta kahden kuukauden ajan Suomussalmelle, Hyrynsalmelle ja Puolangalle.

Maa- ja metsätalousministeri Raimo Tammilehto (sit.) arvosteli Greenpeacea ja muita metsäaktivisteja perjantain Aamulehden ja Turun Sanomien haastattelussa. Hän arvioi, että ympäristöjärjestöjen asenteet ovat muuttuneet militantimpaan suuntaan. Greenpeace vastasi Tammilehdon arvosteluun kolarijupakan jälkeen.

-Militantteja ja väkivaltaisia toimintamalleja näyttävät todellisuudessa käyttävän aivan muut tahot, järjestön metsäkampanjavastaava Matti Liimatainen sanoi.

Vihreiden kansanedustajat paheksuvat

Vihreiden kansanedustajat Tuija Brax ja Anni Sinnemäki paheksuvat metsäaktivistien Suomussalmella poliisilta saamaa kohtelua.

Suomussalmen poliisi on määrännyt kolmelle metsäaktivistille kahden kuukauden oleskelu- ja liikkumiskiellon Suomussalmen, Puolangan ja Hyrynsalmen kuntien alueilla.

Brax ja Sinnemäki lähettivät tänään sisäministeri Ville Itälälle avoimen kirjeen metsäaktivistien kohtelusta. Kansanedustajat peräävät sisäministerin näkemystä Suomussalmen poliisin käyttöönottamista toimista, niiden suhteellisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta.

- Suomussalmen poliisi käyttää päätöksen perusteluina sitä, että henkilöt olisivat syyllistyneet pakottamisrikokseen ja heidän on syytä epäillä jatkavan tätä rikollista toimintaansa Suomussalmella. Tietojemme mukaan henkilöt ovat kuitenkin osallistuneet rauhanomaiseen mielenosoitukseen ja avoimeen kansalaistottelemattomuuteen.

Brax ja Sinnemäki muistuttavat, että matkustuskiellon määräämisen edellytys on, että henkilön voidaan todennäköisin syin epäillä syyllistyneen rikokseen, josta säädetty ankarin rangaistus on vähintään vuosi vankeutta ja on todennäköistä, että epäilty jatkaa rikollista toimintaansa.

Brax ja Sinnemäki pitävät matkustuskieltoa täysin ylimitoitettuna.

-Olisi myös mielenkiintoista tietää mitä varten poliisi takavarikoi filmit mielenosoittajien kameroista. Kansanedustajat muistuttavat, että matkustuskieltoja on Suomessa käytetty harvoin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat