Mainos

Kaikkien aikojen tytöt

Kauneutta on monenlaista. Sen ovat meille todistaneet esimerkiksi Peppi Pitkätossu, Pieni talo preerialla -sarjan Laura-tyttö ja Harry Potterin kanssa seikkaileva neuvokas Hermione. Lue tästä, millaiset asiat ulkonäön sijasta voivat tehdä tytöstä kauniin.

”Täältä tulee Peppi Pitkätossu, sula hei sula hei sula homssassaa…”

Peppi Pitkätossu on tyttö, jonka vahvuus ei ole kauneudessa vaan omalaatuisessa ajattelutavassa ja rohkeudessa. Kuten kaikki muistamme, Pepin merikapteeni-isä seilailee meriä ja tyttö asuu Huvikummussa yhdessä apinansa ja hevosensa kanssa. Peppi pärjää yksinään, tekee ruokaa, siivoaa ja käy välillä kouluakin.

Aivan yksin ei Pepin tarvitse kuitenkaan selvitä, sillä apuna ovat Tommi ja Annika, joiden kanssa yhteistyössä Peppi yrittää selvitä tiukkapipoisesta tädistä, joka ei sulata yksin asuvaa lasta. Selviytymiskyvyn lisäksi Pepin suurin vahvuus on erikoinen logiikka, jota noudattamalla arki ei ole koskaan tylsää. Peppi saa tavalliset asiat muuttumaan epätavallisiksi. Hänen talonsa ei ole samanlainen kuin muilla, hän muuttaa kaiken hauskaksi.

Toisin kuin Annika, Peppi ei juuri välitä pukeutumisesta. Hänelle tärkeämpiä asioita ovat seikkailut, tarinat ja hauskanpito. Hän osaa elää tätä hetkeä ja iloita pienistä asioista. Peppi on suurpiirteinen. Lisäksi Peppi sattuu olemaan maailman vahvin tyttö.

Tänä syksynä Peppilotta Sikurina Rullakartiina Kissanminttu Efraimintytär Pitkätossu täytti huikeat 60 vuotta, sillä ensimmäisen kerran kirjailija Astrid Lindgrenin kirjoittamia Peppi Pitkätossun seikkailuja saatiin lukea ruotsinkielellä vuonna 1945. Suomeksi ensimmäinen Peppi-kirja ilmestyi vuonna 1946. Nyt huikean Peppi-tytön seikkailuja on käännetty jo yli 50:lle eri kielelle. Peppi on meille kaikille hyvä esimerkki tytöstä, joka uskaltaa elää ja ajatella toisin kuin muut.

Teräväpäinen Hermione

Harry Potter -kirjoissa seikkaileva Hermione Granger on kirjojen päähenkilö Harryn ja tämän kaveri Ronin hyvä ystävä. Kaikki kolme kuuluvat Tylypahkan velhojen ja noitien koulussa Rohkelikkojen joukkoon. Erityisesti Hermionen kohdalla ryhmäjakoa tehneen Lajitteluhatun ei tarvinnut miettiä hetkeäkään: Hermione kuuluu rohkeiden joukkoon.

Hermionen vahvuuksia ovat etenkin hänen ahkeruutensa ja opiskeluintonsa. Tämä tyttö lukee kirjoja mielellään myös vapaa-ajallaan ja hänen tietonsa pelastavatkin kolmikon monissa kiperissä tilanteissa. Tunnollinen Hermione on myös monen opettajan suosikkioppilas, sillä hän ei riko mielellään sääntöjä.

Hermione muistuttaa meitä tunnollisuuden ja opiskelun merkityksestä. Tieto karttuu vain lukemalla ja mitään ei saa tuosta vaan näkemättä itse vaivaa asioiden eteen.

Reipas Laura Ingalls

Lapsena yksi television suosikkisarjoistani oli Pieni talo preerialla ja etenkin siinä seikkaileva Laura-tyttö. Laura kirmasi alas preerian rinnettä kaksi lettiä heiluen. Heinikko lakosi hänen jalkojensa alta ja tytön vieressä loikki iloisesti Jack-koira.

Laura ei ollut perinteiseen tapaan kaunis, kuten isosiskonsa Mary, vaan Laurassa minua viehätti hänen reippautensa ja sydämellisyytensä. Laura ei epäröinyt tarttua toimeen, kun oli tarvis. Hänelle ei ollut pääasia keikistellä peilin edessä vaan tehdä sellaisia asioita, jotka edistivät hänen perheensä hyvinvointia.

Kovaa elämää

Televisiosarja perustui oikean ihmisen, Laura Elizabeth Ingallsin elämään. Laura syntyi 7. helmikuuta 1867 Charles and Caroline Ingallsin perheeseen. Elämä tuon ajan Amerikassa oli kovaa. Ennen 27 ikävuottaan Laura oli jo muuttanut kaikkiaan parikymmentä kertaa ja kokenut paljon muita koettelemuksia.

Uudisraivaajat saivat taistella erilaisten vastoinkäymisten kanssa. Heinäsirkat tai keskikesän raekuurot saattoivat tuhota huolella varjellun sadon, helleaallot ja vakavat sairastumiset piinasivat. Lisäksi tulivat tulipalot, intiaanien ahdistelut ja heinäsirkkalaumat. Laura joutui kokemaan jopa pikkuveljen sekä oman lapsen kuolemat. Muuttojen yhteydessä kaikki piti rakentaa alusta asti ja perhe saattoi joutua asumaan tilapäisesti esimerkiksi maakuopassa.

”En tottele miehiä!”

Laura meni naimisiin Almanzo James Wilderin kanssa elokuun 25, 1885. Hän suostui menemään naimisiin vain sillä ehdolla, että vihkikaavaa muutettiin siten, että Lauraa vaivaava sana ”obey” eli totella poistettiin. Laurasta ajatus siitä, että hän tottelisi kiltin kuuliaisesti miestä tuntui mahdottomalta, sillä hän koki olevansa itsenäisesti ajatteleva ihminen ja miehen kanssa tasavertainen. Tällaiset ajatukset olivat tuohon aikaan poikkeuksellisen rohkeita.

Laurasta sukeutui kirjailija ja toimittaja keski-iässä. Hänen jämäkät mielipiteensä ja kirjoituksensa herättivät kunnioitusta varsinkin naisten keskuudessa. Kun naisasialiike heräsi Amerikassa ja naisille vaadittiin yhtäläisiä oikeuksia miesten kanssa, Lauraa tilanne lähinnä huvitti. Hänestä maaseudun naiset olivat aina olleet perheessä työntekijöitä ja tasavertaisesti mukana perheen liikeyrityksissä, miksi siitä yhä oli jotain epäselvää?

Kauniiksi auttamalla muita

Suosittujen kirjojensa kirjoittamisen lisäksi Laura pyöritti montaa farmareiden vaimoille tarkoitettua järjestöä ja kerhoa Mansfieldissä ja lähikaupungeissa. Vuonna 1917 hän kehitti lainajärjestön, joka auttoi tilallisia saamaan matalakorkoista lainaa osavaltion pankista. Laurasta pidettiin ja hän sai paljon ihailijapostia.

Lauran ja Almanzon avioliitto kesti 64 vuotta eli heidän elämänsä loppuun asti. Aviomiehensä kuoleman jälkeen Laura eli vielä kahdeksan vuotta. Hän oli kuollessaan 90-vuotias.

Miten sinä olet kaunis?

Rohkea ja sitkeä Laura näyttää Pepin ja Hermionen ohella, että tärkeintä elämässä ei todellakaan ole ulkonäkö, vaan se mitä löytyy ihmisen sisältä. Siinä, missä Pepin tekee kauniiksi omalaatuisuus ja erilainen ajattelutapa ja Hermionen salaisuus on ahkeruus opinnoissa – Lauran kauneus tulee sitkeydestä ja rohkeudesta.

Jokainen ihminen on kaunis, kunhan hän löytää omat vahvuutensa ja uskaltaa luottaa niihin. Mikä on sinun kauneutesi lähde?

Teksti: Nina Pinjola

Kuvat: Futureimagebank, Shutterstock

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.