"Kaikki jätevesi valuu mereen" – Latviassa osassa rannikkoa uintikielto

Latvialaisella jätevedenpuhdistamolla tapahtui sortuma sunnuntaina. Uiminen on toistaiseksi kielletty sadan kilometrin pituisella rannikkoalueella.

Latvian rannikolla suljettiin maanantaina rantoja ja kiellettiin uiminen Itämeressä sen jälkeen, kun mereen valui suuri määrä käsittelemätöntä jätettä.

Ainakin 1 250 tonnia rikkipitoista lietettä on vuotanut mereen sen jälkeen, kun seinä romahti jätevedenpuhdistamolla Liepajan rannikkokaupungissa sunnuntaina.

Latvian terveystarkastusviranomainen on määrännyt suljettavaksi kaikki rannat Liettuan rajalta Pavilostan kaupunkiin asti. Myös uiminen Itämeressä kiellettiin. Kyseessä on noin sadan kilometrin pituinen alue.

– Emme tiedä, milloin saamme korjattua rikkoutuneet lietetankit, minkä vuoksi kehotan kaikkia Liepajan asukkaita vetämään vähemmän vettä vessanpöntöstä. Kaikki jätevesi valuu nyt mereen, sanoi Liepajan pormestari Gunars Ansins LTV1-televisiokanavalle.

Kansallinen ympäristönsuojeluviranomainen on käynnistänyt onnettomuudesta tutkinnan. Viranomaisten mukaan mereen huuhtoutuu edelleen 400 tonnia jätettä tunnissa.

– Jätehuoltojärjestelmä pystyy varastoimaan 21  000 kuutiometriä nestemäistä jätettä, mutta tämä kapasiteetti riittää vain kahteen päivään. Rakennamme väliaikaisen putken ohittamaan kierrätyslaitoksen romahtaneen osan, kertoi Andis Dejus, kunnallisia vesihuolto- ja kierrätysjärjestelmiä operoivan Liepajas Udensin toimitusjohtaja.

Liepajassa on noin 70 000 asukasta.

Lue myös:

    Uusimmat