Tämä merkki kertoo kohonneesta Alzheimer-riskistä jo kolmekymppisellä

Muistisairaudet: Millaisista oireista lääkäriin? 6:07
Videolla kerrotaan, miten muistisairaudet voivat oireilla.

Uusi tutkimus vihjaa, että korkea kolesteroli kolmekymppisenä ennakoi kohonnutta Alzheimerin taudin riskiä vuosikymmeniä myöhemmin.

Lähes 5000 amerikkalaisen vuosikymmeniä jatkunut seuranta on paljastanut, että veren kohonneet rasva-arvot 35-vuotiaana ovat yhteydessä kohonneeseen Alzheimerin taudin riskiin paljon myöhemmin elämässä. Keski-iässä sairastumista puolestaan ennakoi korkea verensokeri.

Alzheimerin tautiin sairastutaan yleensä vanhalla iällä, mutta siihen liittyvät muutokset aivoissa voivat alkaa kehittyä jo vuosikymmeniä ennen diagnoosia. Mikroskooppisen pienet muutokset vaurioittavat hermoratoja ja aivosoluja, mikä heikentää vähitellen muistia ja tiedonkäsittelyä.

Sydän- ja verisuonitaudit sekä epäterveelliset elämäntavat on yhdistetty useissa viimeaikaisissa tutkimuksissa kohonneeseen muistisairauksien riskiin. Muun muassa keski-iän kohonnut verenpaine, diabetes ja korkea kolesteroli kasvattavat todennäköisyyttä sairastua.

Bostonin yliopiston lääketieteellisessä koulussa tehty uusi tutkimus vihjaa, että yhteys ulottuu ainakin kolesterolin osalta vieläkin pidemmälle aina kolmenkympin tietämille asti.

Korkea kolesteroli voi saada aikaan tuhoisan ilmiön

Löydökset perustuvat vuonna 1948 alkaneeseen Framingham-väestöseurantatutkimukseen. Osallistujien sydänterveydestä kertovia markkereita, kuten kolesterolia, verenpainetta ja verensokeria, mitattiin useita kertoja aikuisiällä.

Veren kohonneet rasva-arvot 35–50-vuotiaana olivat yhteydessä kohonneeseen Alzheimerin taudin riskiin. Riski kasvoi sitä mukaa, mitä korkeammalla arvot olivat.

Tutkija Lindsay Farrer kertoo uutiskanava CNN:lle pitävänsä mahdollisena selityksenä sitä, että korkeat veren rasva-arvot nuorena aikuisena laukaisevat aineenvaihdunnallisten tapahtumien sarjan, joka ajan myötä johtaa suoraan Alzheimeriin.

Yhteyttä kolesterolin ja Alzheimerin välillä ei havaittu vanhemmissa ikäryhmissä, mikä voi johtua heidän tehokkaammasta lääkityksestään.

Myöhemmässä keski-iässä eli 51–60-vuotiaana kohonneesta sairastumisriskistä kertoi korkea verensokeri. Korkea verensokeri viittaa diabetekseen, joka on tunnettu muistisairauksien riskitekijä.

Tutkimus ilmestyi vertaisarvioidussa Alzheimers & Dementia: The Journal of the Alzheimer's Association -julkaisussa.

Alla olevalla videolla kerrotaan, mitkä samat riskitekijät lisäävät useiden eri sairauksien riskiä. Juttu jatkuu videon alla.

Perussairauksien riskiä lisäävät tekijät 2:10
Katso video: Tunnetko perussairauksille altistavat tekijät?

Verisuonten terveys on aivoille tärkeää

Verisuonten terveys on tärkeää aivoille. Pienten verisuonten kuntoon vaikuttava diabetes voi heikentää aivoja epäpuhtauksilta suojaavaa aivoveriestettä aiheuttaen aivojen tuhriintumisen. Verisuonten ahtautuminen rasvasta puolestaan heikentää verenkiertoa aivoissa.

Terveelliset valinnat läpi elämän pienentävät riskiä sairastua lukuisiin eri sairauksiin – myös dementiaa aiheuttaviin. CNN:lle uutta tutkimusta kommentoinut neurologi Richard Isaacson toteaa löydösten alleviivaavan tarvetta puuttua Alzheimerin taudin riskitekijöihin niin aikaisin kuin mahdollista. Viesti on sama kuin tutkijoiden tekijöillä.

Terveellinen ravitsemus, säännöllinen liikunta, normaalipainossa pysyminen, tupakoimattomuus, alkoholin käytön vähentäminen ja jo puhjenneiden pitkäaikaissairauksien hoitaminen pienentävät muistisairauksien riskiä.

Mitä aikaisemmin terveelliset elämäntavat omaksutaan, sen parempi. Koskaan ei ole kuitenkaan liian myöhäistä.

Noin 14 500 suomalaista saa vuosittain dementiadiagnoosin. Alzheimerin tauti on yleisin dementiaa aiheuttava sairaus. Muistisairauksiin ei ole tällä hetkellä parantavaa hoitoa.

Milloin dementiaan saadaan lääke? Katso professori Mika Kivimäen vastaus videolta.

Lue myös:

    Uusimmat